Terrasbezoek in Amsterdam dreigt nog duurder te worden door terrasbelasting: hoe zit het precies?

07 mei 2024
3 Min. leestijd

Een terrasje pakken in het centrum van Amsterdam is al geen goedkope aangelegenheid, maar het dreigt alleen maar nog duurder te worden. Dat heeft te maken met een fors verhoogde terrasbelasting. Waar gaat het precies om? En wat merk je ervan?

Wat is terrasbelasting?

Terrasbelasting is feitelijk een informelere benaming voor de term precariobelasting. De Vereniging Nederlandse Gemeenten definieert deze precariobelasting als ‘vergoeding voor het gebruik van openbare grond’. Als caféhouders of restauranteigenaars voor hun horecagelegenheid een terras in willen richten, houden ze dus gemeentegrond bezet. En om dit te mogen doen, betalen ze terrasbelasting. Dit kan ook gelden voor voetbal-, tennis- en andere sportverenigingen, als ze bijvoorbeeld picknicktafels op hun eigen terrein plaatsen.

Hoe hoog is de terrasbelasting in Nederlandse steden?

Elke gemeente mag zijn eigen tarieven heffen. In de gemeente Groningen ligt het tarief in 2024 bijvoorbeeld tussen de 57,20 en 90,75 euro per vierkante meter (m2), afhankelijk van hoe centraal de horecagelegenheid gelegen is. In het centrum van ’s-Hertogenbosch geldt er een terrasbelasting van 117 euro per m2, net daarbuiten 66,05 à 88 euro per m2. Maar de gemeente Rotterdam rekent onder de 50 m2 geen terrasbelasting, terwijl de terrasbelasting in Den Haag helemaal is afgeschaft.

In Amsterdam verschilt de hoogte van de terrasbelasting per stadsdeel, in het centrum en daarbuiten. Daarnaast zijn er nog prijsverschillen tussen overdekte en niet overdekte terrassen. Ook maakt het nog uit of een terras het hele jaar open is of alleen in de zomer. De actuele tarieven vind je op de website van de gemeente Amsterdam.

Waar komen de plotse prijsverhogingen in Amsterdam vandaan?

Eigenlijk zou de terrasbelasting in Amsterdam stapsgewijs omhoog gaan tussen 2019 en 2023. Maar tijdens de coronapandemie is de terrasbelasting tijdelijk afgeschaft, om de horeca te helpen. Nu betalen horecaeigenaars wel weer belasting voor het openstellen van hun terras, maar is de tariefverhoging in 1 klap doorgevoerd. Eigenaars van cafés, restaurants en andere gelegenheden betalen opeens 2 keer zo veel terrasbelasting.

Wat merk je als consument van de verhoging van de terrasbelasting?

Het geld om de terrasbelasting te kunnen betalen moet ergens vandaan komen… Verschillende sportclubs in Amsterdam hebben al hun contributie moeten verhogen, in reactie op het verhogen van de terrasbelasting. Veel horecaondernemers moeten ook nog hun coronaschulden aflossen, benadrukt Koninklijke Horeca Nederland. Hogere prijzen op Amsterdamse terrassen, bijvoorbeeld 5 euro voor een biertje, lijken dus onafwendbaar. Schrikken deze prijzen je af? Misschien kun je dan een bezoek brengen aan een andere stad in Nederland. Wij hebben deze 10 suggesties voor je.

Bronnen: Gemeente Amsterdam, Nieuwsuur, Het Parool, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Koninklijke Horeca Nederland, MAX Vandaag, Gemeente Groningen, Gemeente ’s-Hertogenbosch, Gemeente Rotterdam, Gemeente Den Haag, Lokaleregelgeving.overheid.nl. Foto: Wolf-photography/Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!