‘Uitzonderlijke dienstregeling’ door Formule 1-weekend in Zandvoort: gevolgen voor ov in hele land

21 augustus 2023
3 Min. leestijd

In het weekend van vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 augustus 2023 strijken Max Verstappen en zijn concurrenten neer in Nederland. De Grand Prix van Zandvoort is een feest voor de Formule 1-fans, maar heeft daarnaast gevolgen voor treinreizigers. De NS heeft zelfs een ‘uitzonderlijke dienstregeling’ voor dat weekend afgekondigd. Wat houdt dit precies in?

Amsterdam-Zandvoort: elke 5 minuten een sprinter

De toegangswegen naar de gemeente Zandvoort zijn tijdens het raceweekend afgesloten. Het circuit van Zandvoort is daardoor alleen met het openbaar vervoer te bereiken. Omdat de NS 40.000 treinreizigers per dag verwacht, zet het extra personeel en treinen in, met name tussen Amsterdam en Zandvoort aan Zee. Tijdens het raceweekend moet er elke 5 minuten een sprinter vertrekken. Bovendien rijden er in andere delen van het land extra lange treinen van en naar Amsterdam. Bezoekers kunnen vooraf een speciaal retourticket kopen bij de NS of zorgen dat ze voldoende saldo op hun ov-chipkaart hebben staan, om rijen bij de kaartautomaat te voorkomen.

Topdrukte in augustus voor de NS

Maar daarnaast zijn er nog een aantal complicerende factoren. Want in augustus 2023 zijn er al meerdere werkzaamheden op NS-trajecten, waar je in dit artikel meer over kunt lezen. Verder vinden muziekfestivals Mysteryland (Haarlemmermeer) en Ground Zero (Bussloo) in hetzelfde weekend plaats. De NS verwacht dat veel festivalbezoekers hiervoor de trein pakken.

Tel daarbij op dat veel NS-werknemers in dit weekend vakantie heeft. De vervoerder spreekt dan ook van een ‘lastig dilemma’ en een ‘ingewikkelde dienstregelingspuzzel’. En dus gaan de extra treinen op het traject Amsterdam Centraal-Zandvoort ten koste van de dienstregeling op 2 andere trajecten, waar naar verwachting weinig reizigers zijn.

Extra treinen in Zandvoort, maar taxibusjes op 2 andere trajecten

Dat zijn Roosendaal-Lage Zwaluwe (inclusief Oudenbosch en Zevenbergen) in Noord-Brabant en Arnhem – Ede-Wageningen (inclusief Oosterbeek en Wolfheze) in Gelderland. Op deze trajecten rijden nog wel intercity’s, maar de sprinters maken tijdelijk plaats voor taxibusjes, die elk kwartier rijden. Volgens de NS is dit een allerminst ideale oplossing. “Maar gezien de kleine reizigersaantallen op deze 2 trajecten van gemiddeld 50 reizigers per uur, en de toch al rustige vakantieperiode, hebben we toch hiervoor gekozen”, laat bestuurslid Tjalling Smit weten. Reizigers die hierdoor hun sprinter missen, komen in aanmerking voor een compensatie. “Als tegemoetkoming ontvangen deze reizigers een upgrade naar de 1e klas voor een volgende reis.”

Wat is ondertussen de stand van zaken in de Formule 1?

De GP Zandvoort is pas race nummer 13, van in totaal 22. Maar de kaarten lijken dit seizoen al geschud, want het Red Bull-team is oppermachtig. Verstappen heeft liefst 10 van de 12 GP’s gewonnen en is daarnaast 2 keer 2e geworden, achter teamgenoot Sergio Pérez. In het klassement staat Verstappen 125 punten voor op zijn Mexicaanse collega. Het moet dus wel heel raar lopen, wil er geen 3e Nederlandse wereldtitel op rij komen.

Voor de 2e Nederlander op het circuit is het seizoen 2023 al voorbij. Nyck de Vries heeft in 2022 zijn Formule 1-debuut bij het Williams-team gemaakt en is in het Italiaanse Monza meteen als 9e geëindigd. Daarop heeft hij voor 2023 een startplekje bij AlphaTauri bemachtigd. Maar die ploeg heeft De Vries alweer uit koers gehaald, wegens tegenvallende resultaten. Na 10 races (en 0 behaalde punten) is de Australiër Daniel Ricciardo aangewezen als vervanger van De Vries. Verder is er een nieuwigheid op het circuit, de 6 Sprint Shootouts op de zaterdagen, 1 dag voor de reguliere GP. Hoe dit werkt en wat de gedachte hierachter is, lees je op MAX Vandaag.

Bronnen: MAX Vandaag, NS, FIA, Dutch GP. Foto: Remko de Waal/ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!