De eerste vorst van 2024: hier kun je vanaf 8 januari schaatsen op (opgespoten) natuurijs

08 januari 2024
2 Min. leestijd

Het vriest en dus kriebelt het bij de schaatsliefhebbers. Vanaf 8 januari 2024 en de dagen erna kun je op sommige plekken al schaatsen. Op meren en rivieren lijkt het vooralsnog niet mogelijk, omdat het nog maar kort heeft gevroren. Maar op kleine plassen met natuurijs en opgespoten ijsbanen, is schaatsen wel mogelijk. Waar in Nederland kun je dat al doen? Wij lichten een paar plekken uit.

In deze steden kun je het natuurijs op

Doorn heeft de primeur. Daar is maandag 8 januari 2024 een van de eerste ijsbanen geopend. Het gaat om een baan van asfalt waar water op is gespoten. Hierdoor kun je al zo vroeg het ijs op. Ook in De Lier en Ammerstol is het mogelijk om te schaatsen. Het gaat hier ook om opgespoten ijsbanen.

Ben je opzoek naar een natuurijsbaan bij jou om de hoek? Hier vind je een overzicht van alle natuurijsbanen in Nederland.

Eerste marathon in Winterswijk

In Winterswijk vindt op dinsdagavond 9 januari de eerste marathon op natuurijs plaats. De ijsdikte op de opgespoten skeelerbaan is momenteel dik genoeg om een wedstrijd te organiseren. Lijkt het je leuk om te volgen? De marathon is live te zien op Omroep Gelderland.

De tweede schaatsmarathon op natuurijs van het jaar zou op 10 januari in Haaksbergen zijn. Maar daar is ’s ochtends gebleken dat het ijs niet goed genoeg is. Dus die kan niet doorgaan. De Groningse plaats Noordlaren heeft nu de eer om de tweede marathon op natuurijs te organiseren. Eerder was het ijs daar nog niet goed genoeg, maar inmiddels wel.

Verwacht: Kinderdijk, Kampen en Wageningen

In Kinderdijk (Zuid-Holland), Kampen (Overijssel) en Wageningen (Gelderland) is de kans groot dat er vrij snel op natuurijs kan worden geschaatst. Dit komt door de hoogwaterstand van afgelopen tijd. Vanwege het vele water in de weilanden is er een grote kans om hier te kunnen schaatsen.

Ben je van plan om te schaatsen op natuurijs? De MAX Vandaag geeft een aantal tips om je goed voor te bereiden.

Koudwaterzwemmen

Op meren en plassen kun je deze week waarschijnlijk nog niet schaatsen, maar wel zwemmen. Wil je koudwaterzwemmen? Let dan goed op de volgende zaken. Ook zijn er in Nederland veel andere leuke schaatsbanen waar je heen kunt gaan. Wij lichten er een paar uit.

Bronnen: KNZB, NOS, NU.nl, WNL, archief. Foto: ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!