Bezoek op 14 oktober 1 van de 9 Hanzesteden tijdens 24-uur Hanze: dit is er te doen

07 oktober 2023
2 Min. leestijd

Op zaterdag 14 oktober 2023 is het 24-uur Hanze. Op deze dag wordt het Hanzejaar extra benadrukt. In de 9 Hanzesteden van Nederland zijn er volop activiteiten. Ook musea stellen zich tot in de nacht open voor publiek en in bijna elke stad is er een eigen escaperoom. Wij hebben een overzicht gemaakt over wat je kunt doen en bezichtigen.

Wat houdt 24-uur Hanze in?

Dit jaar 2023 is het Hanzejaar. Op 14 oktober zijn er allerlei activiteiten georganiseerd om te laten zien wat het Hanzeverbond ons allemaal heeft opgeleverd en wat het nu nog steeds doet. De Hanzesteden Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle staan in het teken van 24-uur Hanze. Sommige activiteiten zijn gratis, andere kun je bezoeken met een passe-partout tegen een lage prijs. Voor mensen die wat meer of juist minder te besteden hebben zijn er speciale tarieven. Er zijn ook activiteiten die een losse bijbetaling vereisen. Per stad verschillen de begin- en eindtijden van 24-uur Hanze.

Wat is er te doen tijdens 24-uur Hanze?

Er zijn activiteiten voor overdag, ’s middags of ’s nachts. In Zwolle kun je bijvoorbeeld in de nacht van 14 op 15 oktober, tussen 02.00 uur en 07.00 uur zien hoe de krant wordt gedrukt met stencilmachines. Maar je kunt hier ook om 12.00 uur ’s ochtends een expositie bekijken. In Zutphen zijn musea tot 24.00 uur ’s nachts geopend. In Kampen is er elk heel- en halfuur een presentatie, waar je na afloop zelf een programma kunt samenstellen dat bij je past. Wil je per stad weten wat er te doen is? Op de website van Visit Hanzesteden staat een overzicht.

 

Wat zijn de Hanzesteden ook al weer?

In de middeleeuwen zijn de grote steden die we nu kennen verwaarloosbaar bij de Hanzesteden waar volop handel plaatsvindt. Deze steden, gelegen langs de IJssel, hebben namelijk een verbond gesloten: het Hanzeverbond. Normaal gesproken wordt handel in die tijd vaak belemmerd door rovers of tolheffingen. Echter hebben de Hanzesteden door hun verbond hier geen last van. Op grote schaal werken zij samen om hoge kosten te drukken, maar ook om zich samen te verdedigen. De Hanzesteden handelen voornamelijk in zout, graan, ijzer, hout en haring- en stokvis. Hiervoor gebruiken ze zogenaamde koggeschepen.

Ontdek meer over de Hanzesteden in Langs de IJssel gepresenteerd door Huub Stapel.

Bronnen: VisitHanzesteden, NPO Kennis. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!