Deze trucjes om een goedkopere reis te boeken zijn te mooi om waar te zijn

29 februari 2024
3 Min. leestijd

Iedereen wil het liefst zo goedkoop mogelijk op vakantie. Maar sommige trucjes om voordelig uit te zijn bij het boeken van een reis, blijken te mooi om waar te zijn. Wij leggen in dit artikel uit welke goedbedoelde tips over het boeken van een vakantie eigenlijk niet zo’n zin hebben. En wat je soms beter wél kunt doen.

Is er een dag dat het boeken van een vlucht het meeste zin heeft?

Je bent op zich niet voordeliger uit door een reis te boeken op een speciale dag. Wel zijn er vertrekdagen die meer voordeel opleveren. Wie vliegt op een dinsdag is voordeliger uit dan op de andere dagen van de week. In het weekend vliegen is vaak duurder. Ook de periode waarin je boekt kan voordeel opleveren. In januari worden gemiddeld veel vakanties geboekt, hier houden aanbieders rekening mee. Vaak gelden dan vroegboekkortingen. In aanloop naar de zomer worden vakanties meestal langzaam goedkoper, omdat de aanbieders de plekken wel kwijt moeten. Als je zo voordelig mogelijk een reis wilt boeken is het juiste moment dus van belang. Of vroegboekkorting voordeliger is dan een last minute lees je verder in het artikel.

Is een vakantie goedkoper als ik het boek in privé-modus?

Het gerucht dat je goedkoper uit bent als je een vakantie boekt in de privé-modus van je browser, is niet waar. De zogeheten incognito modus wel of niet gebruiken verandert de prijs niet. Daar is onderzoek naar gedaan en er is geen bewijs gevonden dat dit effect heeft. Wel zijn prijssystemen vrij ingewikkeld, en kunnen prijzen soms sterk met elkaar verschillen. Echter ligt dit vaker aan de hoeveelheid tickets die (al) zijn verkocht, dan aan wie het (in welke vorm dan ook) boekt, zegt Eelko van Drongelen van weflycheap tegen het AD.

 

Is vroegboekkorting voordeliger dan een last-minue deal?

In principe verschilt het voordeel voor beide soorten aanbiedingen weinig. Toch, als je kijkt naar het gemiddelde, zijn last-minutes gemiddeld genomen nét wat voordeliger. Dit komt omdat aanbieders niet willen dat een accommodatie leeg komt te staan, daarom kan de prijs toch erg dalen op het laatste moment. Echter is er wel 1 groot nadeel van een last minute, en dat is de beperkte keuze die je hebt. Wil je graag naar een specifieke plek of camping? Dan ben je dus waarschijnlijk het goedkoopst uit met vroegboekkorting.

Welke tips werken dan wel?

Wil je zeker zijn om voordelig uit te zijn met het boeken van een vakantie? Boek dan ruim van tevoren of juist op het laatste moment. Boek buiten de schoolvakanties, of in ieder geval de zomervakantie. En kies voor een pakketreis, dit is meestal voordeliger dan een zelf samengestelde reis.

Heb je wat inspiratie nodig? Dit wordt dé vakantiebestemming van 2024 en deze bestemmingen boekten de meeste Nederlanders voor de zomer van 2024. Ook geeft MAX Vandaag tips om op de bestemming zo goedkoop mogelijk uit te zijn.

Bronnen: archief, SkyScanner, AD. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!