Ga je eropuit tijdens het paasweekend? Houd rekening met een drukke paasspits op deze wegen

27 maart 2024
3 Min. leestijd

Ga je een weekend weg met Pasen? Veel Nederlanders (en buitenlanders) gaan in dit extra lange weekend (29 maart – 1 april 2024) er even lekker tussenuit. Met een drukke paasspits tot gevolg. Vanaf witte donderdag (28 maart) gaat het al druk worden. Controleer voor vertrek daarom goed welke wegen te maken krijgen met drukke files. Zo kun je er alvast op inspelen.

Waar moet je rekening mee houden?

Het paasweekend valt dit jaar vroeg, en wordt zacht weer voorspeld. Maar met een beetje geluk zijn de warme lentetemperaturen te voelen. Als de zon in het paasweekend toch doorbreekt is het aannemelijk dat veel mensen naar het strand toe zullen trekken. Dit kan drukkere files veroorzaken. Los van het weer, voorspelt de ANWB alvast extra lange files op donderdag 28 en vrijdag 29 maart, vooral in het midden van het land en in Noord-Brabant.

Welke binnenlandse wegen krijgen last van de paasspits?

Op donderdag is er altijd al een drukke avondspits. Omdat voor sommigen hier ook het paasweekend begint, kan het op bepaalde wegen al bovengemiddeld druk worden. De drukte start overigens al in de middag. In 2023 betekent de paasspits op donderdag al een filerecord. Dit jaar verwacht de ANWB extra drukte op de A1 (Amsterdam-Apeldoorn), de A2 (Amsterdam-Maastricht) en de A27 (Utrecht – Breda), ook op donderdag al.

In het weekend wordt het eveneens druk op de weg. Met name op Tweede Paasdag gaan veel mensen naar recreatiegebieden, zoals het strand of het bos. Maar ook pretparken en meubelboulevards zijn populair. Denk aan de Keukenhof, de Designer Outlet in Roermond en het circuit van Zandvoort, waar paasraces op de planning staan. Op rijkswegen naar deze gebieden zal het dus ook buitengewoon druk worden.

Het verkeer van Den Haag naar het zuiden moet extra goed opletten. De Beneluxtunnel is van vrijdag (22.00 uur) tot maandag (05.00 uur) afgesloten. Hetzelfde geldt voor verkeer richting Utrecht. Tussen knooppunt Hooipolder en knooppunt Gorinchem is de weg van vrijdag (21.00 uur) tot maandag (05.00 uur) afgesloten.

De actuele verkeersinformatie kun je op de website van Rijkswaterstaat bekijken.

Wat kan ik doen om file (zoveel mogelijk) te vermijden?

Als je de files vooraf controleert, kun je alvast rekening houden met extra reistijd, een ander vertrekmoment of een alternatieve route. Op een andere tijdstip vertrekken kan bijvoorbeeld flink wat reistijd besparen. Wij leggen hier uit hoe je het best een drukke file kunt vermijden.

Wil je er wel op uit, maar weet je nog niet wat te doen? Dit zijn leuke (gratis) evenementen en uitjes voor tijdens het paasweekend.

Bronnen: ANWB, Rijkswaterstaat, ANP, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!