Een mooie fietsvakantie? Probeer eens deze populaire internationale fietsroutes met veel UNSECO werelderfgoed en natuurgebieden

02 juni 2024
3 Min. leestijd

Houd jij van lange fietsvakanties en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Holidu heeft een overzicht met de populairste internationale fietsroutes gemaakt die zeer de moeite waard zijn. Zo gaan ze door verschillende landen en kom je langs veel UNESCO werelderfgoed. Wij noemen de bovenste 3 uit de ranglijst.

Wat zijn het voor een soort fietsroutes?

Voor de duidelijkheid, het gaat om echt lange fietsroutes. Je rijdt ze niet in een paar dagen uit, het gaat om tochten van een aantal weken. Is dat je te lang, kies dan een stukje van de tocht die je het meest aanspreekt. Mogelijk bevindt deze zich toevallig al in de buurt van jouw vakantiebestemming.

Wat zijn de 3 populairste fietsroutes?

Met de data van EuroVelo, een internationaal fietsroute netwerk, is er gekeken naar het aantal bezoekers van een routepagina. Daarna heeft Holidu de lijst gebaseerd op hoe geliefd de route is, maar ook op lengte, hoeveel landen je doorkruist en hoeveel UNESCO-sites je tegenkomt. De volgende 3 landen kwamen uit in de top 3:

1. De mediterraanse route

De mediterraanse route is 7337 kilometer lang. Tijdens de rit kom je op 23 plekken met werelderfgoed. De route begint in het Spaanse Cadiz en eindigt op Cyprus. Dit betekent dat je langs een groot deel van de kust van de Middellandse Zee fietst. Je ziet onderweg veel natuurgebieden en stranden. Ook maak je onder andere stops in Barcelona en Turijn.

2. Het IJzeren Gordijn pad

De naam verklapt het al een beetje: met deze tocht fiets je waar vroeger het IJzeren Gordijn was. Vanuit Noorwegen reis je af naar Bulgarije. Het is een pittige route, want hij is 10.674 kilometer lang en doorkruist 20 landen. Holidu zelf beveelt aan om hem in (16) etappes te rijden. Onderweg zie je prachtige kastelen, natuur en je rijdt langs historische rivieren zoals de Donau. De route komt langs 13 UNESCO-sites.

3. De Atlantische Kust route

Ook deze bijna 11.000 kilometer lange fietstocht is de moeite waard. Tijdens de Atlantische Kust route kom je langs 14 UNESCO gebieden en reis je door 6 verschillende landen. Het is de langste route van de lijst. Na een start in Noorwegen reis je een stuk langs de Atlantische oceaan af naar Portugal. Onderweg maak je onder andere stops in Ierland en Bordeaux.

De ranglijst is nog veel langer, zie hieronder:

 

Wat moet ik doen om me voor te bereiden op een fietsvakantie?

Fiets je vaker lange fietsroutes? Dan weet je al welke voorbereiding je moet treffen. Toch zijn een paar handige tips niet verkeerd, al helemaal als het wel je eerste keer is. In dit artikel geven wij tips over conditie opbouwen, welke fiets handig is, regels in het buitenland en nog veel meer.

Belangrijke tip: in sommige landen geldt momenteel een reiswaarschuwing. Houd hier rekening mee, zodat je deze delen van de etappe eventueel kunt vermijden.

Bronnen: De Telegraaf, Holidu. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!