Pinnen wereldwijd steeds makkelijker: maar waarom heb je tóch nog een creditcard nodig?

27 juni 2024
4 Min. leestijd

Klanten van ING kunnen per 1 juli 2024 vrijwel overal ter wereld betalen met hun betaalpas, ook buiten Europa. Betekent dit dat zij hun creditcard voortaan thuis kunnen laten? En geldt dit ook voor vakantiegangers die bij een andere bank zijn aangesloten? Wij kunnen het antwoord alvast verklappen: nee, het gebruik van een creditcard kan nog steeds handig zijn, om meerdere redenen.

ING-betaalpassen van Europa naar wereldwijd

ING heeft zijn klanten in juni 2024 geïnformeerd over wijzigingen die in de loop van het jaar plaats gaan vinden. Eén daarvan betreft de zogeheten Werelddekking van de ING-betaalpas. Als je buiten Europa op vakantie gaat, hoef je de dekking van de pas niet meer handmatig van ‘Europa’ naar ‘Wereld’ te zetten. Want de betaalpas staat voortaan automatisch ingesteld op ‘Wereld’. Deze verandering maakt de creditcard voor ING-klanten eigenlijk overbodig. Toch?

Waarom ook ING-klanten nog steeds een creditcard kunnen gebruiken

Dat is dus niet zo. Ten 1e kun je met je wereldwijde betaalpas niet daadwerkelijk overal ter wereld betalen. De ING benadrukt dat er plaatsen zijn waar je betaalpas juist niet werkt, in IJsland, Australië en de Verenigde Staten. Als je één van deze landen bezoekt, is het aan te raden om ook contant geld of een creditcard bij je te hebben, voor de zekerheid. Voor reizen naar Bermuda en het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk geldt hetzelfde. Op deze eilanden, zoals Aruba en Curaçao, kun je bovendien niet met euro’s betalen, zoals MAX Vandaag in dit artikel uitlegt.

Kun je als Rabobank- of ABN Amro-klant overal ter wereld pinnen?

Bij de andere 2 grote banken van Nederland, Rabobank en ABN Amro, moet je de betaalpas nog wel handmatig op ‘wereldwijd’ zetten, indien nodig. Let er daarnaast op of je nog een Maestro-betaalpas hebt (beperkt geaccepteerd buiten Europa) of de nieuwe Debit Mastercard of Visa Debit. Deze laatste 2 passen worden bij elke bank de standaard, omdat je ze ook buiten Europa kunt gebruiken. Als je online een vakantie in het buitenland boekt, wordt je betaling met creditcard vrijwel altijd geaccepteerd. Met iDEAL is dat nog maar zeer de vraag. Overigens gaat de naam van het Nederlandse iDEAL veranderen in Wero, vermoedelijk in 2026. Dan is de betaaldienst wel in heel Europa te gebruiken, is de bedoeling.

Waarom zijn creditcards nog steeds handig op vakantie?

Ook als je eenmaal op vakantie bent, zijn er genoeg redenen om wel een creditcard mee te nemen. Zo kun je er overal ter wereld contant geld mee opnemen. Mogelijk kun je via je creditcardverstrekker zelfs contant geld opnemen, als je creditcard kwijt of gestolen is. Daarnaast is het een handig betaalmiddel als je in het buitenland auto gaat rijden. De kans is groot dat autoverhuurders alleen betalingen met een creditcard accepteren. Bovendien kun je er gemakkelijk mee betalen bij tolwegen, zonder dat je contante euro’s tegen andere valuta moet wisselen.

De allerbelangrijkste reden om toch maar een creditcard mee te nemen? Als je op vakantie dure en/of belangrijke aankopen doet, ben je nog 180 dagen verzekerd. Ook als je hotel of vliegtuigmaatschappij failliet gaat, heb je nog een stok achter de deur, om je geld terug te krijgen. Met je creditcard kun je bovendien onverwachte extra kosten opvangen, mits je betaallimiet hoog genoeg is.

Je kunt desnoods een tijdelijke creditcard voor een verre vakantie aanschaffen, de prepaid creditcard. MAX Vandaag gaat er in dit artikel dieper op in. Voor deze prepaid creditcard geldt wel hetzelfde als voor een reguliere creditcard: zorg dat je genoeg geld op je bankrekening hebt staan, als de betaalde bedragen eenmaal af worden geschreven.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: Archief, MAX Vandaag, ANWB, ING, Rabobank, ABN Amro, NU.nl. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!