Van kaas tot hagelslag: deze lekkernijen nemen Nederlanders mee op vakantie naar het buitenland

20 juni 2024
2 Min. leestijd

Nederlanders trekken er graag op uit in de zomer. Meer dan de helft van de zomervakanties van Nederlanders heeft een buitenlandse bestemming. Ondanks dat we graag naar het buitenland gaan, kunnen we de Nederlandse eetgewoontes niet helemaal achter ons laten. Welke Hollandse lekkernijen nemen we het vaakst mee op vakantie naar het buitenland?  

Nederlands eten meenemen

De meeste vakantiegangers proeven graag van de lokale specialiteiten op hun vakantiebestemming, maar helemaal zonder Nederlandse lekkernijen gaat sommigen toch wat te ver. Uit onderzoek van HelloFresh in 2023 blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders eten van thuis meeneemt op vakantie. Kaas wordt het vaakst meegenomen, maar liefst 23 procent van de ondervraagde Nederlanders doet dat. Ook typisch Nederlandse gerechten als hagelslag en drop zijn met 21 en 13 procent populair. Veder hebben pindakaas (18 procent) en mayonaise (15 procent) een plekje in de top 5 weten te bemachtigen. Hoewel ze in dit onderzoek niet in de top-5 staan, blijkt uit eerdere enquêtes dat ook stroopwafels, koffie en chocoladepasta veelal meegaan in de vakantiekoffer.

Ongezonder op vakantie

70 procent van de Nederlanders geeft aan tijdens de vakantie ongezonder te eten dan normaal. Gelukkig genieten we er wel van. Veel mensen vinden het eten op vakantie namelijk lekkerder smaken dan thuis, zelfs als ze precies hetzelfde gerecht eten. MAX Vandaag legt uit dat de sfeer en rust daar een grote rol in spelen. We vinden het heerlijk om in het buitenland in alle rust naar tapaszaken of andere restaurants te gaan. Toch is bijna 40 procent aan het einde van hun vakantie wel weer toe aan zelf koken. Een deel is tevens van plan om na de vakantie meer tijd te besteden aan koken dan ze ervoor deden.

Het meenemen van je eigen eten op vakantie is geen verkeerde gewoonte. Naast dat het lekker is, is het ook praktisch om eten mee te nemen dat je toch al in huis hebt. In een eerder artikel benoemen we 10 vakantiegewoontes van Nederlanders waar anderen zich wél aan ergeren: van handdoekje leggen tot klagen over de hitte.

Bronnen: MAX Vandaag, HelloFresh, Foodies, Metronieuws. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!