De 10 meest herkenbare (slechte) vakantiegewoontes van Nederlanders en hoe je ze zelf voorkomt

13 augustus 2023
5 Min. leestijd

Op vakantie draait het om ontspannen en genieten. Maar er komen ook vakantiegewoontes naar boven die we allemaal herkennen en waar je je ook aan kunt ergeren.

Vakantiegewoontes

Bij (vervelende) vakantiegewoontes van Nederlanders komen er vast al een paar voorbeelden meteen in je op. Maar waar je je bij anderen aan ergert, daar maak jij je waarschijnlijk ook weleens schuldig aan. Maar welke (vervelende) vakantiegewoontes zijn dit allemaal? En hoe ga je hier mee om?

Handdoekje leggen

Waarschijnlijk is dit de 1e (slechte) vakantiegewoonte van Nederlanders die bij je op komt. En misschien doe je het zelf ook wel: in de vroege ochtend een ligbedje aan het zwembad reserveren door een handdoek erop te leggen. Heel netjes is het niet. Wil je toch graag op tijd een ligbedje bemachtigen? Sta dan wat eerder op en blijf dan ook liggen op het ligbedje. Is er zoals verwacht geen bedje meer over? Neem dan later op de dag, wanneer het wat rustiger is, een duik en plan een activiteit in voor de rest van de dag.

Als 1e aan de beurt willen zijn

Op het vliegveld kunnen de vakantiegewoontes al beginnen: iedereen wil zo snel mogelijk het vliegtuig in en gaat daarom ruim van tevoren al bij de gate staan. Hierdoor ontstaan er al snel lange rijen. Vervelend als je later moet aansluiten, maar ook als je de hele tijd staat te niksen in de rij. Gelukkig hebben bijna alle luchtvaartmaatschappijen een app waarop je je vlucht(gegevens) in de gaten kan houden. Zo kun je ontspannen de tijd doden op de luchthaven en ben je alsnog op tijd bij de gate wanneer je een melding krijgt.

‘Het is zo heet’

Wij Nederlanders kunnen goed klagen over het weer. Ook op vakantie, terwijl we graag op zonvakantie gaan. Het is daarom geen verrassing wanneer je meerdere keren op een zonnige vakantiedag de opmerking hoort ‘dat het wel heel warm is’. Vind je het zelf te warm? Zoek dan verkoeling en schaduw op, of ga even ontspannen naar je hotelkamer met een ventilator of airco.

Souvenirs

Magneetjes, shotglaasjes of sleutelhangers. Het is voor vele Nederlanders een vaste vakantiegewoonte. Ze worden veelal gekocht op vakantie als herinnering voor thuis. Of als cadeautje voor vrienden en familie. Maar vaak tikken al deze ‘kleine’ aandenkens best aan. Bedenk daarom thuis alvast wat je echt wilt meenemen en geven, om impulsieve aankopen te voorkomen. Houd er daarnaast rekening mee dat je niet alles zomaar mee terug mag nemen. Kijk hier wat je wel en niet mee (terug) mag nemen.

Te veel meenemen is een gewoonte

Nog voordat we allemaal souvenirs hebben gekocht, zit de koffer of tas eigenlijk al propvol. Want we nemen liever te veel mee dan te weinig. Maar het gewicht van de bagage moet dan wel even benoemd worden. Wil je voorkomen dat je koffer of tas te zwaar is? Bedenk van tevoren dan wat outfits en zorg ervoor dat je veel kledingstukken met elkaar kunt combineren. Reis je alleen met handbagage? Lees dan hier meer tips hoe je je koffer efficiënt in kunt pakken.

Wat de boer niet kent…

Je begeven in een andere omgeving en opgaan in de cultuur van je vakantiebestemming klinkt goed. Maar het eten van onbekende gerechten is voor sommigen toch wat lastig. Een vertrouwde maaltijd wordt daarom nog veelal besteld. Maar laat je eens verrassen, misschien ontdek je een nieuw favoriet gerecht!

Toeristische restaurants

Vraag aan een local waar de leukste en lekkerste restaurants en cafés zijn, en ze zullen hoogstwaarschijnlijk andere plekken noemen dan waar menig Nederlander naar toe gaat. Misschien denk je dat je een lokale plek hebt ontdekt, vaak blijkt het toch een trekpleister voor toeristen.

De taal niet goed kunnen spreken

Waarschijnlijk heb je weleens moeten lachen om jouw eigen of andermans uitspraak van een buitenlands woord. Of je schaamt je juist. Het proberen is in ieder geval al wat waard, maar om ongemakkelijkheden te voorkomen kun je van tevoren ook een app downloaden en alvast de lokale taal te oefenen. Zo heb je meteen een nieuwe vakantiegewoonte en begrijpen jij en de locals elkaar waarschijnlijk net wat beter.

Alles fotograferen en eindeloze selfies

Hoe leuk het ook is om thuis na te genieten van de vakantie door middel van alle vakantiefoto’s, vervelend zijn al die mensen met telefoons en camera’s soms wel. Zelf wil je natuurlijk ook de mooiste monumenten en momenten vastleggen, maar vergeet niet te genieten. Spreek daarom per dag 1 vaste ‘fotograaf’ af, om te voorkomen dat iedereen paraat staat en dezelfde foto’s maakt.

Bakken in de zon typische vakantiegewoonte

Tot slot is bruin worden een typische vakantiegewoonte. Op zich is er niets mis met van de zon genieten, maar let wel goed op. ”Eerst een tomaatje, dan een chocolaatje”, kun je beter niet als maatstaaf gebruiken. Bescherm je goed tegen uv-straling en voorkom dat je verbrandt. Smeer je daarom goed in, ga niet op het heetste moment van de dag in de zon en draag eventueel een pet of hoed.

Benieuwd naar meer tips over het boeken van een vakantie?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

(Bron: Archief, Metro, Telegraaf, Vakantiediscounter. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!