Zo weet je of je de perfecte croissant bestelt in Frankrijk

01 juli 2024
3 Min. leestijd

In Frankrijk kun je er bijna niet omheen: overal worden er wel croissants verkocht. Het land staat immers ook bekend om de lekkernij. Maar hoe weet je eigenlijk of je een roomboter variant hebt gekocht, of juist een met margarine? Wij leggen het uit.

Hoeveel boter zit er in een kromme croissant?

Je kunt aan de vorm van een croissant zien hoe veel boter er is toegevoegd. Een gekromde croissant (halve maan) is namelijk gemaakt met margarine. Van oudsher zijn croissantjes officieel krom, maar zijn eerst nog volledig met roomboter gemaakt. Later hebben de Fransen het vervangen door margarine, omdat roomboter te duur werd voor de gewone man. De gebogen croissants die je nu in Frankrijk koopt zijn daarom nog altijd met (een toevoeging van) margarine gemaakt.

Hoe zit dat bij een rechte croissant?

Een rechte vorm wil zeggen dat de croissant voor 100 procent met roomboter is gemaakt. Bakkers in opleiding leren dit als een van de eerste dingen op de bakkersschool in Frankrijk. Als je het aan de experts vraagt is die met roomboter ook de beste. Een goede reden om zo’n lekker broodje eens te proeven als je het land bezoekt. Want eenmaal op vakantie proeft alles nóg lekkerder.

Hoe weet je of je een lekkere croissant koopt?

Sébastien Roturier, Frans ambachtelijke bakker geeft ons een paar tips. Een echte croissant is niet alleen met, maar ook met de juiste roomboter gemaakt. En dat is boter zonder caroteen, dat overigens niet gemakkelijk te vinden is. Bij roomboter met caroteen wordt het broodje bijna oranje, terwijl de lekkernij eerder goud hoort te zijn. Je kunt dus aan de kleur zien of je een goede hebt.

Wat ook niet onbelangrijk is, zijn het aantal kruimels bij een hap. Hoe meer? Hoe beter. Het eet misschien iets onhandiger, maar je weet zo wel of je de perfecte croissant in handen hebt.

Tot slot is het volgens Roturier het allerbest als de croissant van a tot z handgemaakt is. Maar hij geeft hier bij toe, dat je dit in Frankrijk lang niet (meer) overal kunt verwachten. Het grootste deel wordt vaak toch fabrieksmatig gedaan.

Op MAX Vandaag legt Sébastien Roturier uit hoe hij de perfecte croissant maakt.

Geldt de regel voor rechte en kromme croissants ook in Nederland?

In Nederland kun je er niet vanuit gaan dat een rechte croissant voor 100 procent uit boter bestaat. Bovendien worden de broodjes hier bijna allemaal in fabrieken gemaakt. Omdat de rechte vorm makkelijker is om te produceren, zijn de meesten dan ook recht. De vorm zegt hier dus niks over de inhoud.

Heb je trek inmiddels trek gekregen? Heel Holland Bakt legt jou uit hoe je het best zelf het deeg kunt maken. Met daarbij tips wat voor een verschillende croissant je ervan kunt maken.

Bronnen: Le Fournil de Sébastien, Heel Holland Bakt, 24Kitchen. Foto: Shutterstock.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws en -tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!