Tekort aan vaccins tegen hondsdolheid tot aan 2024: wat moet je doen als het je alsnog overkomt?

31 augustus 2023
3 Min. leestijd

Nederland kampt in 2023 met een groot medicijntekort en ook hondsdolheidvaccins zijn tijdelijk niet meer leverbaar. En dat kan een probleem zijn als je voor langere tijd naar het buitenland gaat. Hoe gevaarlijk is hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd? En hoe kun je alsnog aan een vaccin komen?

Medicijntekort in de zomer van 2023

‘Het overkomt u vast ook wel eens: de apotheek kan uw medicijnen niet leveren. Of u krijgt weer eens een ander merk van uw vertrouwde pillen’, opent dokter Ted van Essen zijn column voor MAX Vandaag, in juli 2023. Op dat moment is er sprake van een serieus medicijntekort. Want het is al bijna 1.200 keer voorgekomen dat een medicijn tijdelijk niet beschikbaar is, gedurende minstens 2 weken.

Preventieve vaccinatie tegen hondsdolheid: pas in 2024 weer mogelijk

Voor hondsdolheidvaccins geldt zelfs een nog langere wachttijd. In augustus 2023 meldt GGD Reisvaccinaties dat het pas in 2024 weer voldoende vaccins verwacht te hebben. Het probleem is dat de GGD afhankelijk is van 2 leveranciers, die allebei niet aan de vraag kunnen voldoen. Vakantiegangers die tijdens hun reis mogelijk rabiës hebben opgelopen, kunnen nog wel terecht bij de GGD voor hun nabehandeling. Wie al bezig is met een behandeling (bestaande uit meerdere prikken), kan deze meestal wel afmaken. Maar dat ligt er ook aan welke regionale GGD-afdeling je bezoekt. Hoe dan ook adviseert de GGD vakantiegangers met klem om in het buitenland geen dieren, dood of levend, aan te raken.

Wat gebeurt er als je hondsdolheid oploopt?

Hoe gevaarlijk – en zelfs dodelijk – hondsdolheid kan zijn en in welke landen het voorkomt, leggen we in dit artikel uit. Volgens schattingen van de GGD overlijden er jaarlijks 60.000 personen wereldwijd aan. Wat als je hondsdolheid op vakantie oploopt, als een wilde hond je bijvoorbeeld likt, krabt of bijt? Dan moet je zo snel mogelijk gevaccineerd worden, bij voorkeur binnen 48 uur (of 24 uur, als je niet vooraf gevaccineerd bent). Volgens het RIVM zijn rillingen, braakneigingen en hoofdpijn de 1e symptomen voor hondsdolheid. Daarna kunnen de klachten verergeren, met spierkramp, stuipen, verlamming en ademhalingsproblemen als gevolg.

Wat moet je doen bij een infectie?

Als je tijdens een verre vakantie in contact bent geweest met een wild dier, is het dus zaak om snel te handelen. Je kunt zelf de wond verzorgen, in 3 stappen. Eerst door laten bloeden, vervolgens 10 minuten uitwassen met zeep en stomend water, tot slot desinfecteren met alcohol, betadine en/of jodium. Maar de belangrijkste tip: neem direct contact op met het noodnummer van je verzekeraar. Deze kan voor jou op zoek gaan naar een ziekenhuis in de buurt, waar je de benodigde hondsdolheidvaccins en antistoffen kunt krijgen. 1 of meerdere vaccins heb je altijd nodig, of je nu wel of niet vooraf ingeënt bent.

Hondsdolheid oplopen terwijl er nog een vaccintekort is?

Ga je een lange reis maken, naar bijvoorbeeld Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika of Oost-Europa? Dan is het dus lastig om je vooraf in te laten enten met het hondsdolheidvaccin. Naar verwachting kun je deze preventieve prik in januari 2024 pas weer halen. Wees dus extra goed op je hoede als je in het buitenland bent. Als je toch in contact komt met een hond, kat of vleermuis, volg dan de stappen uit bovenstaande alinea. En raadpleeg bij terugkeer in Nederland de GGD, om te zien of je alsnog in aanmerking komt voor één van de schaarse vaccinaties.

Bronnen: Archief, MAX Vandaag, ANP, GGD Reisvaccinaties, NOS, RIVM, EenVandaag, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!