Betere nachtrust, creatiever, een fit brein en nog 2 voordelen van wandelen

26 september 2022
4 Min. leestijd

Strandwandelingen, tochten door de bossen, mooie lange routes als het Hondrugspad: we wandelen heel wat af in Nederland, zeker sinds corona. Dat het gezond is in de buitenlucht te zijn is bekend, maar wist je dat het ook gewoon goed is voor je hersenen? MAX vakantieman zette deze en andere verrassende voordelen op een rij.

Regelmatig wandelen is gezond voor lichaam en geest. Dat je ervan afvalt en je algehele conditie toeneemt ligt voor de hand en zijn op zich al prima redenen om richting bossen en duinen te trekken of gewoon een ommetje in de buurt te maken. Mocht dit nog onvoldoende reden zijn om de stoute wandelschoenen aan te trekken, dan helpen we je graag op weg met deze vijf overtuigende argumenten:

1. Wandelen houd de hersenen fit

Bewegen houdt ook de hersenen in beweging en helpt je daarmee mentaal fit te blijven. De Hersenstichting adviseert niet voor niets dadelijks een wandeling van zo’n 20 minuten. Door te bewegen blijven je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de nodige voeding en de zuurstof toegediend. Het betekent ook een afname van depressieve gevoelens.

Negativiteit, stress, maar ook somberheid en angst nemen af doordat je tijdens het wandelen delen van je brein activeert die deze gevoelens remmen. Op de lange duur verkleint wandelen ook de kans op alzheimer, maar ook voor dementerenden is het gezond: door te wandelen functioneert het geheugen beter, zoals ook Erik Scherder in onderstaande video uitlegt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

2. Wandelen maakt je socialer

Het hangt een beetje samen met het vorige punt, maar als je wandelt kom je vaak makkelijker tot een gesprek dan wanneer je zit. Je bent meer ontspannen, wat het makkelijker maakt om vragen over gevoelens te stellen. Je kunt als gezegd je emoties beter reguleren, waardoor je makkelijker je gevoel uitspreekt. Een gesprek is hierdoor al snel gemaakt en doordat je minder bang bent de diepte in te gaan, is de kans op een waardevol gesprek een stuk groter. En dat verdiept eventuele vriendschappen of werkrelaties ook weer.

3. Wandelen vermindert stress

Het werd al genoemd in het eerste punt, maar wandelen is een stressverminderaar van de buitencategorie. Als gezegd, door een betere doorbloeding, maar ook de afleiding in de natuur vermindert stress.

Je moet op dat bospad kijken waar je loopt, je hoort en ziet vogels, je voelt de wind door je haren en de zon op je huid, wat verschillende zintuigen stimuleert. Hierdoor wordt je brein ontzettend actief en ben je niet meer bezig met dagelijkse beslommeringen en vermoeiende gedachtestromen.

4. Je slaapt beter door meer daglicht

Het lichaam is een samenhangend geheel, dus heeft dit punt ook weer alles te maken met het vorige. Sterker nog, bij voldoende nachtrust is de kans op stress ook weer minder. En andersom: met minder stress slaap je beter. Door iedere dag voldoende daglicht tot je te nemen, wordt je biologische klok beter afgestemd en slaap je beter.

Ook kan onvoldoende daglicht je stemming negatief beïnvloeden en ook dat kan tot depressies lijden. Het verband tussen voldoende daglicht en beter slapen is glashelder aangetoond. En de beste manier om zo optimaal mogelijk te profiteren van daglicht is, het zal je niet verbazen, door te wandelen.

 

5. Wandelen vergroot je creativiteit

Zit je vast met je werk, neem dan een wandeling. Wil je echt oplossingsgericht zijn, schrijf dan voor je gaat wandelen grofweg op wat de richting is van je oplossing en schrijf daar zoveel mogelijk steekwoorden bij op. Tijdens het wandelen probeer je hier niet meer aan te denken, waardoor je onderbewustzijn de gelegenheid krijgt dit te verwerken.

Door te wandelen, vooral in grote ruimtes als polders of stranden, maak je letterlijk ruimte in je hoofd. Als je terugkomt van de wandeling is de kans groot dat de oplossing zich ‘zomaar’ aandient. Bindende tip die ook geldt bij alle bovenstaande voorbeelden: zet je telefoon uit of laat ‘m lekker thuis als je wandelt.

Bron: Hersenstichting, Rijksoverheid, Steve Kotler. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!