Wacht even met je auto wassen, komende dagen wordt Saharazand verwacht

15 februari 2023
2 Min. leestijd

Eindelijk is het weer mooi weer. De zon is even terug en je staat misschien te springen om je auto weer te wassen. Toch kun je dat de komende dagen beter niet doen. Er wordt vanaf woensdag 15 februari 2023 een wolk Saharazand verwacht. Deze stofdeeltjes zorgen voor kringen op de auto. Dat is niet zo gewenst als je nét je auto hebt gewassen.

Geen dikke laag

Alhoewel Saharazand heel zwaar kan zijn, is de deze wolk slechts een ‘stofpluimpje’, zegt Weerplaza tegen NU.nl. Hierdoor hoeven we (gelukkig) geen rekening te houden met een dikke laag stof. Toch kan het wel vervelend zijn. Als je auto bevuild raakt zul je moeten wachten op regen of je kunt bijvoorbeeld naar de wasstraat. Gelukkig is de stof van deze wolk zo fijn dat de auto van de wasbeurt niet beschadigd raakt.

Heb je geen haast? Vrijdag of zaterdag wordt regen verwacht. Zo spoelt het zand van de auto af, zonder dat je je ervoor hoeft in te spannen. Ook lees je bij MAX Vandaag het belang van het wassen van je auto.

Wonderregen of toch bloedregen

Dat Saharazand in Europa terechtkomt is al een eeuwenoud verschijnsel. Zodra de luchtstroming in de juiste richting stroomt kan Saharazand Nederland bereiken. Door neerslag komt het op het aardoppervlak. De stof is roodbruin van kleur en dat zie je duidelijk liggen op bijvoorbeeld auto’s, maar ook tuinmeubels en zonnepanelen. Vroeger konden mensen het rode verschijnsel niet verklaren. Hierdoor wordt het fenomeen ook wonder- of bloedregen genoemd.

Ook al lijkt de Sahara ver weg. Via een wolk komt hij opeens toch dichtbij. Geniet je in plaats van het zand toch liever van planten? In deze Botanische tuinen kun je ook woestijnplanten bekijken.

Bronnen: AD, KNMI, NU.nl. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!