Onsmakelijk vliegtuigeten? Hier komt dat door en zo wordt het lekkerder

29 augustus 2023
3 Min. leestijd

Vliegtuigeten kan enige smaak missen, of zelfs onsmakelijk zijn. Waardoor komt dat? En hoe zorg je ervoor dat het wel lekker is?

Wie maakt het eten?

In het vliegtuig is helaas geen sterrenkok aan het werk die een maaltijd voor je bereidt. Toch is er wel eten aanwezig dat wordt geserveerd. Dit wordt van tevoren onder strenge eisen klaargemaakt door een cateraar en daarna vervoerd naar het vliegtuig.

Waarom is vliegtuigeten niet altijd lekker?

Ondanks de moeite die er wordt gedaan voor het eten, vindt men vliegtuigeten niet altijd lekker smaken. En eigenlijk is dat niet zo vreemd. Want wat je proeft is een samenspel van wat je ziet, ruikt en voelt. En dankzij speeksel vindt er een smaakoverdracht plaats naar de smaakpapillen. Maar in het vliegtuig is de luchtvochtigheid en luchtdruk lager, waardoor je minder speeksel aanmaakt. Ook de zintuigen in je mond en neus raken door de hoogte, luchtvochtigheid en luchtdruk een beetje in de war en zijn daardoor minder oplettend. Hierdoor proef je minder goed zoet en zout, maar zuur en umami juist beter. Ook je gehoor heeft effect op wat je proeft. Wanneer je vervelende of storende geluiden hoort, zoals een huilende baby en harde motoren, zou je wederom zout en zoet minder goed proeven. Hierdoor kan eten sneller smaakloos lijken. Tot slot zorgt de droge lucht in het vliegtuig ervoor dat eten sneller afkoelt, waardoor dit ervoor kan zorgen dat dingen net even anders of minder lekker kunnen smaken dan je gewend bent.

Zo smaakt het lekkerder

Om ervoor te zorgen dat je toch nog geniet van je maaltijd, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Drink bijvoorbeeld voldoende water, zodat je gehydrateerd blijft en wellicht een minder droge mond hebt. Hieronder zetten we nog enkele tips op een rij:

  • Zout en zoet proef je dus minder, maar umami en zuur juist beter. Pas hier je keuze op aan. Kies bijvoorbeeld voor sterk gekruide maaltijden zoals een curry, zodat je deze smaken juist wel oppikt. Een witte saus smaakt hoogstwaarschijnlijk flauw, dus die kun je beter links laten liggen.
  • Wat extra peper, zout, knoflook- of paprikapoeder toevoegen kan zeker helpen om de smaak te verbeteren. Let met zout echter wel op, want er wordt vaak al extra zout toegevoegd aan het eten.
  • Zoals eerder genoemd heeft je gehoor invloed op wat je proeft. Het kan daarom lonen om met een (noise-canceling) koptelefoon of oordoppen naar rustige geluiden of ruis te luisteren tijdens het eten. Zo krijg je de vervelende achtergrondgeluiden niet mee en ben je ook niet afgeleid door muziek.
  • Je kunt natuurlijk ook eigen eten meenemen, waarvan je weet dat je dit heel lekker vindt. Wat je wel en niet mag meenemen, lees je in dit artikel.

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: KLM, FavorFlav, 24Kitchen. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!