Autoband lek? Pas bij Zuid-Europese wegen op voor dieven en hun trucs

29 juli 2023
2 Min. leestijd

Dieven zijn helaas niet alleen in steden actief. Ook bij tolpoorten, tankstations en langs (snel)wegen liggen ze op de loer. Met de truc: je autoband leksteken, maken ze snel buit. 

Autoband lek

Ben je nietsvermoedend tol aan het betalen, steekt iemand onopgemerkt je autoband lek. Op onderstaande beelden van de Spaanse politie is te zien dat het een Nederlander bij een Spaanse tolpoort overkomt. En dan moet het ergste nog komen.

Stoppen langs de weg of op een parkeerplaats

Want wanneer je doorhebt dat je autoband lek is, moet je natuurlijk zo snel mogelijk stoppen om gevaarlijke situaties te voorkomen. En als je eenmaal stilstaat moet je de band verwisselen. Een helpende hand komt dan van pas, en die wordt je toevallig aangeboden door een aardige voorbijganger. Misschien heeft deze persoon je zelfs geattendeerd op de lekke band. Maar terwijl jij je daarop focust, wordt je auto door criminelen (handlangers van de helpende hand) die je al die tijd gevolgd hebben, leeggeroofd en blijf je achter zonder spullen.

Is de autoband-truc te voorkomen?

Merk je dat je een lekke autoband hebt? Wees dan meteen alert. Uiteraard moet je nog steeds stoppen, maar vergrendel je auto meteen nadat je uitstapt. Ben je in gezelschap? Zorg er dan voor dat er altijd iemand in de buurt van waardevolle spullen blijft.

Daarnaast is het aan te raden om laptops, smartphones en tablets helemaal uit te zetten als je de auto parkeert. Doe je dit niet, en staan de apparaten op stand-by, dan zien criminelen met wifi- en bluetooth-detectoren bij welke auto ze buit kunnen maken.

Meer weten over zakkenrollers en hun trucs?

Ben je veilig (en met al je spullen) aangekomen op je vakantiebestemming? Hou ook hier rekening met zakkenrollers die actief zijn. Hoe je hun trucs kunt herkennen en voorkomt dat je spullen gestolen worden, lees je in onderstaand artikel. Of bekijk dit fragment uit de uitzending van MAX vakantieman op 3 juli 2023.

Bron: Archief, Algemeen Dagblad, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!