Blauwe, gele en groene zwaailichten: dit is wanneer je hulpdiensten voorrang moet geven (en niet)

26 oktober 2023
2 Min. leestijd

In Nederland kunnen voertuigen verschillende kleuren zwaailichten voeren. Zo kun je blauwe, gele of groene waarschuwingslichten tegenkomen. In dit artikel leggen we uit waar welk licht voor dient en wanneer je de hulpdiensten voorrang moet geven.

Verschillende soorten kleuren

Op de weg kun je verschillende kleuren zwaailichten tegenkomen. Sommigen hebben dit in combinatie met een sirene, anderen gebruiken alleen het licht. Bij een aantal van deze waarschuwingslichten ben je verplicht het voertuig voor te laten gaan. Andere dienen alleen als waarschuwing. Hoe zit dat nou precies?

Aan de kant voor een blauw zwaailicht

Je moet bij een van de kleuren verplicht voorrang verlenen en dat is bij de kleur blauw. Dit geldt alléén als dit waarschuwingslicht schijnt in combinatie met een sirene. Hoor je er geen sirene bij? Dan ben je niet verplicht om ruimte te maken, maar dit wordt wel gewaardeerd. Tegen het AD zegt een politieagent dat het kan gaan om gevallen van bijvoorbeeld een betrapping op heterdaad of zelfmoord. Dan wordt alleen het zwaailicht gevoerd, de sirene kan de komst van de politie verraden. Dat je volgens de officiële regels geen voorrang hoeft te geven, wil dus niet altijd zeggen dat de situatie niet urgent is. Geef je geen voorrang aan een hulpdienst met voorrang? Dan kun je een stevige boete krijgen. Maar hoe geef je ook al weer voorrang? Dat leggen wij hier uit.

Deze voertuigen mogen blauwe zwaailichten gebruiken

Alleen de ambulance, de politie en de brandweer mogen een blauw licht en sirenes voeren. Andere voertuigen niet. Een uitzondering op die regel geldt voor de weginspecteurs van Rijkswaterstaat. Zij mogen dit wel om zo snel ter plaatse te zijn bij ongelukken. De inspecteurs zijn degenen die vaak als eerst ter plaatsen zijn na een ongeval en de weg af te zetten.

Andere kleuren zwaailichten

Onderweg kun je ook nog groene en gele (of oranje) zwaailichten tegenkomen. Deze voertuigen hoef je niet voor te laten gaan. Wel geven ze het signaal om extra alert te zijn. Een groen zwaailicht geeft aan dat het om het commandovoertuig van een hulpdienst gaat. Oranje zwaailichten zie je bijvoorbeeld terug bij werkverkeer, hulpverlening bij autopech (in dit geval kunnen de hulpdiensten ook oranje licht voeren), of exceptioneel vervoer (convoi exceptionnel).

Bronnen: ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Rijksoverheid, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!