Medicijnen vergeten op vakantie? Dit kun je doen

11 januari 2024
3 Min. leestijd

Voordat je op vakantie of op reis gaat maak je waarschijnlijk een inpaklijst. Toch kan het gebeuren dat je iets vergeet mee te nemen. Maar wat nou als dat iets heel belangrijks is, zoals je medicijnen?

Medicijnen vergeten

Uiteraard hoop je dat het niet vergeet, maar het kan gebeuren: je medicijnen. Soms is het minder ernstig, wanneer het bijvoorbeeld gaat om bepaalde vitamines. Maar wat moet je doen als je noodzakelijke medicijnen bent vergeten in te pakken en hier pas achter komt wanneer je op de plek van bestemming bent?

In Nederland

Ben je op vakantie in Nederland? Dan hoef je gelukkig niet per se terug naar huis te rijden om je medicijnen te halen. Je kunt als eerste via de website apotheek.nl het e-mailadres van de dichtstbijzijnde apotheek vinden. Daarna kun je contact opnemen met de arts die jouw medicijnen voorschrijft. Deze zal de betreffende apotheek een recept mailen voor jouw medicijnen. Is dit verstuurd, neem dan contact op met de apotheek om af te stemmen wanneer je jouw recept kunt ophalen. Let op: in de weekenden en vakantieperiodes kun je te maken krijgen met vertraging of slechte bereikbaarheid.

Binnen Europa

Ook als je op reis bent in Europa (inclusief het Verenigd Koninkrijk) kun je meestal gewoon aan je medicijnen komen. De recepten van artsen met een voorschrijfbevoegdheid in Nederland zijn hier namelijk ook geldig. Wat echter wel lastiger is, is dat niet alle Nederlandse medicijnen verkrijgbaar zijn in het buitenland. Bespreek dit dus goed met de apotheek daar, en kijk eventueel samen naar alternatieven. Houd er ook rekening mee dat je de medicijnen zelf moet afrekenen, maar bewaar de bonnetjes. Daarna kun je contact opnemen met je zorgverzekering om na te gaan of de kosten (deels) worden vergoed. Soms is het zelfs mogelijk om dit te declareren via de reisverzekering. Er gelden immers andere tarieven in het buitenland.

Buiten Europa

Ben je op vakantie buiten Europa, dan kan het lastiger zijn. In landen buiten Europa worden Nederlandse recepten namelijk niet altijd geaccepteerd. Neem daarom altijd een medicatie-reisdocument, oftewel medicijnpaspoort, van je eigen apotheek mee als je internationale reizen maakt. Hiermee kun je artsen vragen een medicijn voor te schrijven. Dat gaat bovendien een stuk makkelijker met dit document, want hierop staan de universele termen voor de stoffen in jouw medicijn, waardoor apothekers wereldwijd weten welk medicijn je nodig hebt.

Medicijnen die vallen onder de Opiumwet

Heb je medicijnen nodig die onder de Opiumwet vallen? Denk aan slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Controleer dan goed wat de regels zijn in het land van bestemming. Bij reizen naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert, moet je een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK.  Let op: deze is 30 dagen geldig. Ga je langer op reis? Dan heb je meerdere verklaringen nodig.

Voor landen buiten het Schengengebied heb je mogelijk een Engelse medische verklaring nodig. Deze is ook geldig in Schengenlanden waar je doorheen reist om bij je eindbestemming te komen.

Heb je deze verklaringen niet? Dan kun je (onderweg) problemen krijgen, omdat de medicijnen vaak voor drugs worden aangezien. Ben je ze vergeten, dan is het eveneens een stuk lastiger (al dan niet onmogelijk) om ze te krijgen zonder de nodige verklaringen.

(Bron: CAK, Independer, Algemeen Dagblad, MAX Vandaag, Archief. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!