Nóg langzamer rijden en geen parkeerplaatsen meer op straat: deel binnenstad Frankfurt krijgt snelheidslimiet van 20 kilometer per uur

15 november 2023
2 Min. leestijd

Begin december 2023 gaan er in het centrum van Frankfurt am Main flinke veranderingen plaatsvinden. Er komt in bepaalde delen  van de binnenstad een snelheidsbeperking van 20 kilometer per uur. Daarnaast verdwijnen de parkeerplaatsen op straat. Je zult dus in een parkeergarage moeten parkeren. Het uitgangspunt? Een betere levenskwaliteit in de Duitse stad.

Dit gaat er veranderen

Sinds begin 2021 is de snelheidslimiet in de binnenstad van Frankfurt verlaagd naar 40 kilometer per uur. Maar in sommige delen zal de maximumsnelheid nog lager worden. Het gaat om de zijstraten van de hoofdwegen. Door de lage snelheid is het minder aantrekkelijk om met de auto door het centrum te rijden. Het doel is om de stad autoluw te maken. Ook dient de maatregel als alternatief voor een milieuzone. Overigens mag het doorgaand verkeer (op de hoofdwegen) wel de oude snelheidslimiet aanhouden.

Naast de beperking, zullen parkeerplaatsen op straat verdwijnen. Het is de bedoeling dat mensen direct naar een parkeergarage rijden. Gratis parkeren zal hierdoor verdwijnen in Frankfurt. Wel kunnen de straten fietsvriendelijker worden gemaakt door de ruimte die vrijkomt, maar of dit plan daadwerkelijk gaat gebeuren is nog onbekend vanwege de hoge mate van kritiek. Ondanks het verdwijnen van parkeerplaatsen langs de weg, zullen er wel parkeerplekken voor gehandicapten en taxi’s blijven bestaan. Dit geldt ook voor bezorg- en laadzones.

Hoe is de nieuwe maatregelen tot stand gekomen?

In 2022 is de stad Frankfurt lid geworden van het initiatief Lebenswerte Staedte und Gemeinden (Leefbare steden en gemeenten). Samen met 900 steden, gemeenten en districten hebben zij het doel voor ogen om meer speelruimte te krijgen om snelheidsbeperking op te leggen. Ook wil de Frankfurt hiermee het klimaat in de stad beschermen. Minder auto’s op de weg bevorderen de levenskwaliteit.

Hoe hard mag je elders is Duitsland rijden?

Steeds meer (binnen)steden in Duitsland verlagen de snelheidslimiet naar 30 kilometer per uur. Het is belangrijk dat je goed oplet per stad om welke snelheid het gaat. Rijd je op de Duits Autobahn (snelweg)? Dan mag je een stuk harder rijden. Lees hier hoe dat zit.

Ben je voorlopig niet van plan naar Frankfurt te rijden? Maak dan de Frankfurt puzzel op MAX Vandaag.

Bronnen: AD, Spiegel.de, lebenswerte-staedte.de, ANWB. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!