Reistips van internet halen? Let dan goed op of de aanraders wel echt bestaan

28 augustus 2023
2 Min. leestijd

Voordat je op vakantie gaat, wil je misschien van tevoren weten wat er op die plek te doen is. Via een reisblog of -website kun je zo leuke inspiratie opdoen. Maar sinds er steeds vaker kunstmatige intelligentie (AI) wordt toegepast op websites moet je nog beter opletten.  De informatie die met deze techniek wordt gegenereerd kan soms niet helemaal kloppen. En dat blijkt uit het volgende:

Een lekkere lunchtent?

Op de (met name Britse) MSN-startpagina van moederbedrijf Microsoft is wel een hele vreemde aanrader te lezen. In een artikel met reistips voor Ottowa in Canada wordt onder de (ietwat vreemde) begeleidende tekst: ‘Het leven is al lastig genoeg. Overweeg hier binnen te gaan met een lege maag’ de Ottowa Food Bank getipt. Dit is alleen geen lunchtent, maar zoals de letterlijke vertaling al suggereert: een voedselbank.

Niet de enige fout

Naast de verkeerde suggestie, staan erin het artikel ook verkeerde foto’s bij sommige locaties. Zo zie je een foto van een andere rivier dan aangegeven. Ook lopen de zinnen niet lekker en kloppen sommige woorden niet in de context. De laatste 2 voorbeelden zijn kenmerken van een artikel dat met AI is gemaakt. Het wordt door grote bedrijven zoals Microsoft gebruikt om te experimenteren. Maar ook onbetrouwbare (nieuws)websites maken er gebruik van. Het kan daarom nooit kwaad om vakantietips eerst feitelijk te controleren voordat je, in dit geval, bij een voedselbank belandt.

Kunstmatige intelligentie

Steeds vaker wordt kunstmatige intelligentie toegepast op websites. Hierdoor valt bijna niet te onderscheiden of een bericht authentiek is of automatisch gegenereerd. Bij MSN is het laatste van toepassing en is daarom niet altijd even betrouwbaar. Het heeft daarom zin om na het lezen van bepaalde reistips ook even te Google of de plek (nog) bestaat, het adres klopt en of de foto’s uit het artikel ook echt bij de locatie horen.

Wil je zeker weten dat jouw reistips zonder het gebruik van AI wordt samengesteld? Lees dan de reistips van MAX vakantieman.

Bronnen: NOS, De Telegraaf. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!