Staat er nog saldo op je oude ov-chipkaart? Zo krijg je het terug

02 november 2023
3 Min. leestijd

Reis je maar heel af en toe met de trein of ben je inmiddels overgestapt op OVpay met je bankpas? Contoleer dan of er op je oude ov-chipkaart nog saldo staat. Is dat het geval, dan kun je dat nu eenvoudig terugvragen. 

‘Vergeten’ euro’s op oude ov-chipkaarten

Het bedrijf achter de ov-chipkaart, Translink, is dinsdag 31 oktober 2023 in het nieuws vanwege de ‘vergeten’ euro’s die op oude ov-chipkaarten staan. Het bedrijf houdt, dankzij dit vergeten geld, in de afgelopen 5 jaar bijna 30 miljoen euro over, aldus het Algemeen Dagblad. Nu we steeds meer overstappen op OVpay, betalen met de bankpas en inchecken met onze mobiele telefoon, dreigt er onnodig geld te blijven liggen van ongebruikt saldo op oude ov-chipkaarten.

Translink meent de reiziger voldoende op de hoogte te hebben gebracht over het terugkrijgen van niet gebruikt saldo. Ze leggen de verantwoordelijkheid voor het terugkrijgen van het geld bij de reiziger neer. Rikus Spithorst van De Maatschappij Voor Beter OV zegt tegen het AD dat er meer reclame mag worden gemaakt op de stations en in het ov, voor de mogelijkheid om geld terug te krijgen.

Er blijft veel geld liggen terwijl je recht hebt op dit geld

Tot 5 jaar na het verlopen van de ov-chipkaart is het nog mogelijk om het saldo terug te vragen. Daarna vervalt het geld aan Translink. Op veel kaarten staat nog geld, omdat je minimaal 20 euro op de kaart moet hebben staan om in te checken. Terugvragen van het saldo is tot voor kort niet eenvoudig geweest. Je moet een formulier invullen en opsturen. Dat is voor veel mensen een obstakel. Dit zal mede de oorzaak zijn van waarom het geld blijft liggen.

Saldo terugvragen van je ov-chipkaart doe je zo

Inmiddels kan dat terugvragen een stuk eenvoudiger via de site van ov-chipkaart. Is de kaart nog geldig en niet ouder dan 5 jaar, dan kun je je geld nog terugvragen. Controleer eerst of er nog saldo op je kaart staat, dat kan via de saldochecker. Op de website ov-chipkaart.nl/saldo-terugvragen, kun je je kaartnummer, verloopdatum, bankrekeningnummer en mailadres invullen. Het tegoed wordt binnen 8 dagen op je rekening gestort.

Maak je nog gebruik van de ov-chipkaart en wil je overstappen naar inchecken met je bankpas? We leggen hier uit hoe dat precies in zijn werk gaat. Pas wel op bij het inchecken met je bankpas, het kan gebeuren dat je dubbel betaalt.

Bron: AD, OV-chipkaart, archief. Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

 • Ralfdelange
  Ralfdelange

  Op 31 oktober mijn anonieme ov chipkaart beëindigd.
  Ik was al sinds 2018 de kaart kwijt,maar had de kaart wel geregistreerd staan,in mijn ov account.
  Er wordt gesteld dat je max 15 dagen je het saldo op opgegeven bankrekening terug hebt.
  Inmiddels vernomen dat het door drukte het langer gaat duren,voordat t gestort is.
  Blijft toch bijzonder in,dat onze overheid geen systemen die extra drukte aan kunnen.Zouden we dat ooit gaan meemaken,dat systemen ten alle tijden werken.Drukte of niet

  • mderidder
   mderidder

   Beste Rolf,
   Dit is geen overheid, maar een privé organisatie die zijn (ons) kapitaal op diverse plaatsen heeft belegd. Nu zoveel mensen hun saldo terugvragen wordt het erg duur voor dat kapitaal vervroegd vrij te maken. Daarvoor in de plaatsen sturen ze e-mails aan ons met teksten als “binnen zeven dagen…..”, “wordt binnen een aantal dagen…..” en meer van dat soort leugens.
   Het zou best kunnen dat je je geld ooit terug krijgt, maar jij en ik zullen dan wel de verjaardag van st juttemis vieren.
   Met vriendelijke groet,
   Marien

   • Ralfdelange
    Ralfdelange

    Nederland op zoek,n best!!!
    Mij is die €17 niet de energie en frustratie niet waard.
    En dan ga het maar niet hebben over de klantenservice van Ov chipkaart...
    Wat een niveau zeg.Je mag blij zijn dat je iemand aan de lijn krijgt die ABN praat....

    • Ralfdelange
     Ralfdelange

     Moet Nederland op z,n best zijn.Autocorrectie

 • Ralfdelange
  Ralfdelange

  Moet Nederland op z,n best zijn.Autocorrectie

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!