Voldoet de reisleider niet aan jouw verwachtingen? Dit kun je doen

10 juli 2023
2 Min. leestijd

Stel, je boekt een georganiseerde reis met reisleider om zo alle ins en outs van je vakantiebestemming te zien en te leren kennen. Maar eenmaal aangekomen blijkt de ervaren reisleider niet wat je ervan had verwacht.

Reisleider weet niets van het land af

In de uitzending van MAX vakantieman op 10 juli 2023 is te zien hoe een groep reizigers een georganiseerde reis met ‘ervaren’ reisleider ‘met diepgaande kennis’ naar Japan boekt. Maar eenmaal daar en tijdens de ontmoeting met de desbetreffende reisleider blijkt dat deze helemaal niets van het land en de gebruiken af weet. De ‘ervaren’ reisleider spreekt zelfs de taal niet. Wat kun je dan doen? MAX Ombudsman Jeanine Janssen geeft een paar tips.

Verzamel bewijs

Als 1e is het van belang dat je bewijs hebt van de situatie. Maak daarom foto’s en filmpjes om te laten zien dat de ervaring of het gedrag van de reisleider niet is wat je ervan mag verwachten.

Klaag meteen, niet pas na de reis over de reisleider

Trek daarna snel aan de bel. Niet pas op het einde als de reis bijna voorbij is. Een reisorganisatie moet de kans krijgen om het ter plekke in orde voor je te maken.

Klaag ter plekke

En dat meteen klagen, moet je dus ook op je bestemming doen. En maak dit aantoonbaar. Stel bijvoorbeeld een brief op en laat de reisleider hier een handtekening onder zetten. Dit heb je nodig om uiteindelijk iets voor elkaar te krijgen met de reisorganisatie.

Noodnummer bellen

Neem ook altijd contact op met het noodnummer van de reisorganisatie om daar je klacht duidelijk te maken. “Want als je klacht over de reisleider gaat en deze niet met het hoofdkantoor communiceert, dan heb je nog niks”, zegt Jeanine.

Vakantie niet als beloofd?

Was je gehele vakantie niet als beloofd? Bijvoorbeeld omdat je veel overlast hebt ervaren? Of je recht hebt op een schadevergoeding voor gederfd reisgenot is afhankelijk van een aantal factoren. Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel.

Bekijk hier de uitzending van MAX vakantieman op 10 juli 2023 terug.

Benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • sandradec
    sandradec

    Deze reisleider pakte ook de rol reisleider niet op, maar ik heb wel altijd geleerd dat er een verschil tussen een gids en een reisleider. Van de reisleider mag je verwachten dat hij je goed van A naar B begeleidt, de gids vertelt je alles over het land en cultuur. Wat mag je nu werkelijk verwachten van een reisleider en wat van een gids?

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!