De iconische rotsen van Ha Long Bay in Vietnam met instorten bedreigd

01 september 2023
2 Min. leestijd

Vietnam is een wat minder bekende vakantiebestemming. Toch kent bijna iedereen wel de foto’s van Ha Long Bay, met name de rotsen die elkaar lijken te kussen. Niet voor niets staat dit fenomeen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Maar de prachtige rotseilanden dreigen in te storten. De reden? De hoge mate aan vissers en toerisme.

Wat is er aan de hand?

Het is nu nog een betoverend gezicht, maar zonder de nodige maatregelen zullen veel van de beroemde rotsen op Ha Long Bay verdwijnen. Zo’n 40 rotsen zijn aan de onderkant zo gesleten dat ze kunnen instorten. Waaronder de Hon Trong Mai, voor ons beter bekend als de ‘kussende rotsen’, maar die eigenlijk de kip en de haan heten in het Vietnamees.

Vanwege ongereguleerd toerisme en illegale visserij komen er te veel boten dichtbij de rotsen. Hierdoor klappen de golven tegen de ondersteunende voet van de rots, waardoor het steeds verder slijt. Je kunt zien dat de rotsen slechts een zwakke ondersteuning hebben bij eb. Het is daarom belangrijk dat iedereen uit de buurt blijft van het werelderfgoed.

Wat is er zo bijzonder aan Ha Long Bay?

Ha Long Bay is een zeer populaire trekpleister in Vietnam met een oppervlakte van ruim 1500 kilometer en 1600 rotseilandjes en kalksteenpilaren. De baai dankt zijn naam aan een Vietnamese legende. Zo zou een draak ooit op het meer zijn gedaald om indringers te verjagen. De overblijfselen daarvan zijn de vele rotseilanden. De vertaling van Ha Long Bay is dan ook: Baai van de dalende draak.

Op reis naar Vietnam?

Heb je plannen om naar Vietnam af te reizen? Let er dan op dat je de aanbevolen reisvaccinaties haalt.

Bronnen: BBC, The Straits Times, National Geographic, AD.nl. Foto: Shutterstock.

Wil je meer vakantienieuws?

Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!