Welke rechten heb je als je op wintersport gaat en er ligt geen sneeuw?

19 februari 2024
3 Min. leestijd

Het wintersportseizoen is officieel begonnen, maar veel sneeuw ligt er nog niet. Vooral de lager gelegen skigebieden zijn eerder groen dan wit. Hoe zit het met je rechten als je een wintersport geboekt hebt en er ligt geen sneeuw?

Wintersport geboekt via een organisatie

Het ligt eraan hoe je je wintersport geboekt hebt. Is dit via een reisorganisatie, dan kan het zijn dat daar een sneeuwgarantie bij gegeven wordt. Onder andere TUI en de Jong Intra Vakanties bieden sneeuwgarantie bij hun reizen. Als er geen sneeuw ligt op de geboekte locatie, kunnen zij je pakket omboeken naar een andere locatie of datum. Daar zijn nog wel meerdere regels aan verbonden.

Voorheen bood ook Sunweb skigarantie aan, maar hier zijn ze mee gestopt.

Regels van reisorganisaties

Ze hebben allemaal eigen regels, dus als je bij een van de bovengenoemde organisaties de wintersport hebt geboekt is het aan te raden daar te kijken. Maar over het algemeen worden de volgende regels gehanteerd:

  • De periode van de wintersport. Bij de meeste reisorganisaties is dit van half of eind december tot half of eind maart.
  • Het skigebied. Bij sommigen wordt de garantie alleen voor bepaalde landen of gebieden aangeboden.
  • Hoeveel dagen voor vertrek. Het wisselt ook per organisatie hoeveel dagen voor je skivakantie er sneeuw moet liggen.
  • Het aantal centimeters sneeuw of juist aantal geopende liften. Dit wisselt erg per reisorganisatie. Maar 1 van de 2 is vaak een maatstaaf.
  • De hoogte van het skigebied. Vaak wordt er een ondergrens gegeven voor waar sneeuw moet liggen.
  • Wanneer je geboekt hebt. De periode van wintersport boeken moet in de meeste gevallen al ver vooruit zijn.

Zelf wintersport geboekt

Wie los een hotel heeft geboekt en losse skipassen en/of liftpassen, heeft minder geluk. “Als je een accommodatie in een skigebied geboekt hebt, zal het hotel dit niet annuleren. Zij zijn gewoon open”, laat Arjen de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging weten. “Dat jij erheen gaat om te skiën, weet een hotel niet.”

Volgens hem moet er ‘veel gebeuren’ voor een skigebied helemaal sluit. Wie online een liftpas heeft gekocht en de lift blijkt dicht te zijn, kan dan volgens hem eventueel geld terug krijgen.

Sneeuwgarantie zit niet in reis- of annuleringsverzekering

En helaas, sneeuwgarantie valt niet onder een reis- of annuleringsverzekering. “Dat is net zoiets als je op zonvakantie naar Spanje gaat en het regent de hele tijd”, legt De Graaf uit.

Boek je kort van tevoren een skivakantie? Dan kun je online de sneeuwcamera’s in de gaten houden die bij wintersportgebieden hangen. Zo weet je zeker dat er sneeuw ligt. Als je een wintersportvakantie langer vooruit plant heb je dus wel een grotere kans op een bestemming zonder sneeuw.

Blijkt er geen sneeuw te liggen? Niet getreurd. Heel Holland Bakt tipt nog een aantal heerlijke recepten om het wintersportgevoel toch nog een beetje naar boven te halen.

Bron: Nederlandse Ski Vereniging, wintersportverzekering.nl. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!