Wat bepaalt of er veel of weinig kwallen aan de kust zijn?

08 juli 2025
3 Min. leestijd

Ga je regelmatig naar het strand en neem je graag een duik in zee? Dan is het altijd uitkijken geblazen voor kwallen. Maar misschien valt het je op dat er de ene keer veel meer kwallen aan de kust zijn dan de andere keer. Waar komt dat door?

Zeestroming

Kwallen komen overal ter wereld voor. Of je nou in Nederland naar het strand gaat of tijdens je vakantie in het buitenland, ze zijn overal. Voor veel mensen zijn het grote pretbedervers tijdens het zwemmen en soms zelfs een reden om niet de zee in te gaan. Daarom is het handig om te weten wanneer de kust veilig is, oftewel wanneer er zo min mogelijk kwallen zijn.

Waarschijnlijk zie je het liefst geen kwallen op het strand en aan de kust. Daarin ben je niet de enige, want ook kwallen zelf komen er liever niet. Dat het toch vaak gebeurt, heeft te maken met de zeestroming. Het zeedier kan namelijk niet zwemmen en beweegt zich voort op de stroming van het water. De stand van de wind bepaalt voor een groot deel hoeveel kwallen er aan de kust zijn. Als er een oostenwind staat, kom je over het algemeen de meeste aangespoelde kwallen tegen. Bij oostenwind ontstaat er namelijk een onderstroom over de zeebodem. Deze onderstroom trekt richting het strand en neemt onder andere kwallen met zich mee.

Er zijn vooral veel kwallen aan de kust tussen april en november. Laat dat nou net de periode zijn waarin de meeste mensen in de zee willen zwemmen. Het strand verraadt meestal al een hoop. Als daar veel aangespoelde kwallen liggen, kun je er ook in de zee veel verwachten.

Kwallen op strand

Dat je liever niet in aanraking komt met kwallen in het water lijkt vanzelfsprekend. Maar kan een aangespoelde kwal op het strand ook kwaad? Dat is afhankelijk van hoelang hij daar al ligt. Het zeedier overleeft het slechts een paar uur buiten het water, maar ook daarna geven zijn tentakels nog een tijdje gif af. Kijk dus altijd uit dat je niet op een kwal gaat staan.

Wat te doen na een kwallenbeet?

Ben je toch gestoken door een kwal? Dat is in principe niet gevaarlijk voor mensen, tenzij je allergisch bent. Wel kan een kwallenbeet behoorlijk jeuken. Je kunt de jeuk verminderen door de netelcellen weg te spoelen met zeewater en de plek vervolgens in warm water onder te dompelen. Hoe je de beet zelf verder kunt behandelen lees je in dit artikel op MAX Vandaag. Schakel EHBO’ers op het strand in als je een allergische reactie hebt na een kwallenbeet. Bel direct 112 als de allergische reactie zo heftig is dat er sprake is van een noodgeval.

Wil je weten of er veel kwallen aan de kust zijn op een dag dat jij naar het strand wilt gaan? Kijk dan van tevoren op deze Kwallenradar hoeveel er verwacht worden.

Bronnen: MAX Vandaag, Margriet, Kwallenradar, Onze Natuur. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.