Duurzame betovering: hoe de jarige Efteling klimaatneutraal wil werken

31 oktober 2022
2 Min. leestijd

‘Nog 70 jaar betovering bieden’, is wat de jarige Efteling wil. Om dat te kunnen doen is het park in hoog tempo aan het verduurzamen: van elektrische bladblazers en een carportsysteem met zonnepanelen, tot het compleet gasloos maken van attracties. Doel is om in 2030 klimaatneutraal te zijn en in 2032 zelfs klimaatpositief.

70 jaar heeft het sprookjes- en attractiepark De Efteling op de teller staan en daar mag nog minstens 70 jaar bij, als het aan algemeen directeur Dolf Jurgens ligt. Tal van vernieuwingen moeten ervoor zorgen dat het pretpark uiteindelijk klimaatpositief wordt, mét behoud van het unieke karakter.

20 procent van de stroom zelf opwekken

Dat de Efteling verduurzaming groot aanpakt, zie je vóór je door de hoofdingang naar binnen komt: op de parkeerplaats is een groot deel overdekt met 12.000 zonnepalen. “Hiermee wordt straks in het totaal meer dan 20 procent van het jaarlijks energiegebruik zelf opgewekt”, vertelt directeur Jurgens trots. “Het gaat om circa 4.755.000 kWh, wat vergelijkbaar is met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van circa 1750 huishoudens.”

Elektrische bladblazers

Deze carport met zonnepalen is in zijn uitstraling hypermodern, waar het park zelf natuurlijk een sprookjesachtige uitstraling koestert. Toch heeft het enorme veld panelen een tweetal dingen gemeen met nieuwe attracties in de Efteling: het is groots en indrukwekkend. Minder in het oog springend zijn allerhande grote en soms kleine besparingen die het pretpark doorvoert. “We hebben niet-duurzame verlichting bij de hoofdentree en attracties vervangen door ledlampen. Ook hebben we elektrische bladblazers aangeschaft”, licht directeur Jurgens verder toe.

Attracties Efteling ‘Compleet gasloos’

De Efteling kijkt ook naar de attracties zelf, zo legt Jurgens uit. “Voor 2023 staat op de planning dat de gebouwen in het attractiegebied Anderrijk compleet gasloos worden door middel van een nieuw warmte-koudeopslag-systeem.” Het moet er wat hem betreft allemaal toe leiden dat we nog lang kunnen genieten van het pretpark. “Dit jaar bestaat de Efteling 70 jaar en we willen nog minstens 70 jaar betovering bieden. Het is dus belangrijk dat we onze duurzame verantwoordelijkheid nemen om het attractiepark nog mooier door te geven aan toekomstige generaties.”

Bron: Pretwerk.nl, Klimaatakkoord.nl, Efteling. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!