Volop overlast door werkzaamheden op het spoor tijdens meivakantie: let op deze 6 knelpunten

29 april 2024
3 Min. leestijd

Reis je met de trein, waar dan ook in Nederland? Houd de reisplanner dan extra goed in de gaten, want er zijn in 2024 meerdere werkzaamheden op het spoor. Vooral tijdens de meivakantie (zaterdag 27 april 2024 tot zondag 12 mei 2024) is de kans op extra reistijd groot. Welke stations zijn dan minder goed bereikbaar, of zelfs helemaal niet?

Tilburg

Het Noord-Brabantse spoornetwerk moet het 2 weken lang zonder een belangrijk knooppunt doen. Tijdens de meivakantie is het treinverkeer rondom Tilburg namelijk ontregeld, als gevolg van onderhoudswerkzaamheden. Op de trajecten Eindhoven-Breda en ’s-Hertogenbosch-Breda rijden tot zondag 12 mei 2024 snel- en stopbussen in plaats van treinen. Tussen Tilburg en Breda kan er zelfs tot maandagavond 13 mei 2024 overlast zijn. Reizigers die van Breda naar Utrecht moeten reizen (of andersom), kunnen omreizen via Rotterdam. Deze treinen kunnen wel extra druk zijn.

Amsterdam

In en om Amsterdam zijn diverse onderhoudswerkzaamheden op het spoor. Reis je via Amsterdam Sloterdijk naar Haarlem, Alkmaar of Enkhuizen, houd dan rekening met een aangepaste dienstregeling en extra reistijd. Op de trajecten Amsterdam Centraal-Amsterdam Bijlmer ArenA en Amsterdam Centraal-Amsterdam Muiderpoort rijden tot zondag 5 mei 2024 zelfs helemaal geen treinen. Je kunt gebruik maken van de stopbussen of de metrolijnen, die ook toegankelijk zijn met je NS-vervoersbewijs. Als je naar Schiphol moet reizen, kost dat je sowieso extra reistijd. Je kunt met de metro naar station Amsterdam Zuid en vanaf daar naar Schiphol. Als je vervolgens door wil treinen naar Leiden en Den Haag, doe je er ook langer over dan gebruikelijk.

Utrecht-Almere

Reizigers op het traject Utrecht Centraal-Almere Centraal hebben ook last van de werkzaamheden in Amsterdam. Zij moeten omreizen via Weesp en zijn ongeveer 15 minuten langer onderweg. Tot vrijdag 3 mei 2024 geldt deze aangepaste dienstregeling.

Amersfoort

Rondom Amersfoort, een belangrijke verbinding tussen Oost- en West-Nederland, is er al langere tijd een ingrijpende operatie aan de gang. Reizigers op de omringende trajecten gaan hier de hele zomer last van hebben, zoals we in een eerder artikel al hebben uitgelegd. Daarnaast is het nog maar de vraag of er dan nog genoeg ov-fietsen beschikbaar zijn. In de meivakantie is er overlast, in de vorm van een kleiner aantal intercity’s op het traject Amersfoort-Apeldoorn-Deventer. Tot zaterdag 4 mei 2024 kost het zo’n 15 minuten extra om van Amersfoort naar Deventer (of andersom) te treinen.

Zwolle

Maar even verderop ligt Zwolle, waar tot vrijdag 3 mei 2024 zelfs helemaal geen treinverkeer is. Door de aanleg van een viaduct rijden er de hele week geen treinen, maar bussen. Dat geldt voor alle trajecten rondom de Hartstad, namelijk Zwolle-Meppel, Zwolle-Kampen, Zwolle-Kampen Zuid, Zwolle-Deventer, Zwolle-’t Harde en Zwolle-Almelo.

Groningen-Weener

Wil je via het station van Groningen de grens over, naar het Duitse Oost-Friesland? Vanwege het herstel van een spoorbrug rijden de Arriva-treinen niet verder dan grensplaats Bad Nieuweschans. Wel kun je op dit grensstation de bus naar de Duitse plaatsen Weener en Leer pakken. Deze ingrijpende werkzaamheden duren nog tot medio december 2024.

Kun je nog meer werkzaamheden verwachten?

De grootschalige werkzaamheden rondom Tilburg, Amersfoort en Zwolle staan niet op zichzelf. In de week van Hemelvaart (donderdag 9 mei 2024) zijn er bijvoorbeeld werkzaamheden rond Schiphol. Spoorbeheerder ProRail verwacht dat de overlast tussen 2025 en 2030 alleen nog maar groter wordt, vanwege personeelstekorten. De benodigde werkzaamheden moeten de komende jaren steeds vaker overdag en buiten de vakanties plaatsvinden. Zorg dus dat je goed voorbereid op pad gaat en houd de NS-reisplanner en de geplande werkzaamheden goed in de gaten.

Bronnen: Archief, NS, ANP, Hart van Nederland, Algemeen Dagblad, Wunderline. Foto: Remko de Waal/ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!