Ga je graag het ijs op? Dit zijn 7 bijzondere schaatsbanen in Nederland

17 december 2023
3 Min. leestijd

Nederland is een echt schaatsland. Deze activiteit mag dan ook niet ontbreken tijdens de winterse dagen. Maar welke schaatsbanen zijn de moeite waard om naartoe te gaan, als er geen natuurijs is? Let wel: aan het gebruik van veel van deze banen zijn kosten verbonden.

Spoorwegmuseum Utrecht

Centraal in het land kun je op een bijzondere locatie het ijs betreden: in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Hier schaats je langs (oude) treinstellen en kun je achteraf bijkomen met een versnapering. De schaatsbaan is open vanaf 23 december 2023 tot en met 7 januari 2024.

Een Goudse baan

Op het mooie marktplein in Gouda kun je rondom het oude stadhuis schaatsen op een open ijsbaan. Daarna kun je in genoeg cafeetjes rondom het plein genieten van warme chocolademelk. De baan is geopend van 20 december 2023 tot en met 14 januari 2024.

Schaatsen bij het strand in Scheveningen

Heb je altijd al eens aan het strand willen schaatsen? In Scheveningen kun je van 11 november 2023 tot en met 11 februari 2024 voor het Kurhausplein schaatsen op een overdekte schaatsbaan van maar liefst 600 vierkante meter. Heb je het eenmaal warm gekregen, dan kun je altijd nog uitwaaien aan zee.

Rotterdam

In Rotterdam is er voor ieder wat wils, want hier zijn maar liefst 2 verschillende banen. 1 onder een tunnel van 400 meter en een baan van maar liefst 1600 meter lang. Beide banen liggen onder licht in regenboogkleuren voor extra sfeer. Er is ook nog een funbaan voor kunstschaatsen en curling. Je kunt de banen bezoeken van 25 november 2023 t/m 24 februari 2024.

Leeuwarden

In het hoge noorden is schaatsen een must. De Elfstedentocht vindt zijn oorsprong immers in Friesland. In de hoofdstad van de provincie kun je dan ook overdekt (kunst)schaatsen, ijshockeyen en aan curling doen in de Elfstedenhal. Ben je gevorderd, dan kun je hier geheid je energie kwijt, maar ook beginners en recreatieve schaatsers vinden hier hun weg.

Alkmaar

Op het Waagplein in Alkmaar staat er van 9 december 2023 tot en met 7 januari 2024 een schaatsbaan van 10 bij 15 meter. Eigen schaatsen hoef je niet mee te nemen, want het is verplicht om schaatsen te huren. Heb je genoeg geschaatst? Dan kun je bijkomen met een versnapering of nog even dansen bij de diverse feesten die er op het plein worden georganiseerd.

Magisch Maastricht Vrijthof

Ook op de kerstmarkt in Maastricht mag een schaatsbaan niet ontbreken. Naast een reuzenrad en 2 verdiepingen hoge draaimolen staat een overdekte baan van maar liefst 1000 vierkante meter. Op het ijs staat ook nog een kleinere replica van de Sint-Servaasbrug, waar je overheen kunt lopen of onderdoor kan schaatsen. Een bezoekje waard tussen 30 november en 31 december 2023.

Ben je benieuwd naar meer vakantienieuws- en tips?

Lees dan de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt voor het belangrijkste consumentennieuws.

Bron: Little Black Book, We Are Travellers, Fletcher Hotels. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!