Kinderen liever thuis en wel of geen eten mee op vakantie? Deze keuzes worden het meest gemaakt door vakantiegangers

25 maart 2024
2 Min. leestijd

Kun jij je ook zo aan anderen ergeren onderweg of op vakantie? Of hebben jij en je partner een andere mening over hoe je de vakantie invult? Je bent niet de enige, want veel vakantiegangers delen deze frustraties, blijkt uit de Vakantiepeiling 2024 van TUI. Uit het onderzoek komen de grootste ergernissen, gemissen en vakantiegewoonten van Nederlanders naar voren. Maar ondanks deze irritaties en soms stressverhogende situaties: vergeet niet te ontspannen, je bent tenslotte op vakantie.

Wat houdt de Vakantiepeiling in?

Niet alles uit het onderzoek is overigens negatief. Ook gaat het om hoe vakanties worden gepland, hoe geld wordt gespendeerd en welke keuzes worden gemaakt voor bijvoorbeeld een reis met kinderen. 1281 vakantiegangers hebben aan de Vakantiepeiling meegedaan. TUI maakt het inzichtelijk aan de hand van verschillende visualisaties.

Waar irriteren de meeste vakantiegangers zich aan?

De grootste ergernis voor vakantiegangers zijn luide en asociale toeristen, het gaat om 58 procent van de deelnemers. Daarna volgen mensen die met hun handdoek strandbedden reserveren (49 procent) en vieze kamers (45 procent). Van de voorgelegde situaties is het weer de minste ergernis. Hier stoort slechts 5 procent zich aan. Wil je weten waar mensen zich nog meer aan kunnen storen? Dat leggen wij hier uit.

Ook in het vliegtuig beginnen de ergernissen al. Wil je voorkomen dat anderen zich aan jou irriteren? Houd je dan aan het vliegtuigetiquette.

Hoe geven mensen hun geld uit op vakantie?

Hoewel alles duurder wordt door inflatie, toont het onderzoek duidelijk aan dat jongeren van 18 tot 29 jaar evenveel geld spenderen als voor de inflatie. 96 procent van mensen in deze leeftijdsklasse zegt er niet minder om uit te geven. Van alle leeftijden geeft 79 procent door de hogere kosten niet minder geld uit aan de vakantie.

Dat er nog steeds veel geld wordt uitgegeven door de meeste vakantiegangers, blijkt ook al uit ander onderzoek van ZooVer. Wil je weten hoe je juist wel zuiniger kunt omgaan met je geld op vakantie? Bekijk dan deze tips.

Wat voor een soort vakantie kiezen Nederlanders?

Hoe de vakantie wordt ingevuld is voor veel Nederlanders verschillend. De één stelt liever zijn reis zelf samen, terwijl de ander graag de hele week op een all inclusive resort relaxed. De Vakantiemonitor laat zien dat de keuze sterk verschilt per provincie. Zo kiezen mensen uit Flevoland zo goed als allemaal voor een all inclusive vakantie (94 procent), terwijl de Limburgers liever een actieve vakantie boeken (58 procent).

Bronnen: TUI, ZooVer, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!