Hier ergeren we ons aan op vakantie

29 maart 2023
4 Min. leestijd

Vakanties horen ontspannen te zijn. Even weg van de drukte en dagelijkse sleur en genieten. Maar toch kunnen we ons op vakantie of zelfs onderweg naar onze bestemming al behoorlijk ergeren. Dit zijn de meeste irritatiepunten op vakantie, in willekeurige volgorde.

Het ergeren start onderweg al

Zodra u op vakantie gaat, beginnen bij de meeste mensen de irritaties al. In het vliegtuig, in de auto of de trein. In de auto zijn het de files en het rijgedrag van andere weggebruikers. Bij de trein zijn het vertragingen en geen goede zitplaats hebben. In het vliegtuig spelen nóg meer onderwerpen een rol van ergernissen.

Ergernissen in het vliegtuig

Over de irritaties in een vliegtuig kunnen we bijna een boek schrijven. Je vraagt je soms af waarom we op deze manier nog op vakantie gaan. Het begint op het vliegveld, waar je soms lang in de rij moet staan voor het inchecken en de paspoortcontrole. Daarna is het nog wachten tot je in het vliegtuig mag. Bij het instappen blijven er altijd mensen in het gangpad staan, waardoor er een opstopping op de loer ligt. Ook bij het inpakken van de bagagerekken kunnen irritaties ontstaan, omdat alles vol zit.

Vervolgens zit je en dan doet degene voor je direct de stoel naar achteren, waardoor je nog krapper zit. Wie in het midden van een rij zit, heeft vaak moeite met ruimte op de armleuningen. Eenmaal op de bestemming aangekomen, klappen sommige medepassagiers, een ergernis van vele andere passagiers. Ook meteen daarna opstaan, terwijl de deuren nog gesloten zijn is een puntje van irritatie voor velen. En dan hebben we het nog niet gehad over de achterbuurman die aan je stoel trekt als je net lekker ligt te slapen of de huilende baby. Misschien dat deze 5 ongeschreven gedragsregels in het vliegtuig van MAX Vandaag nog kunnen helpen.

staan-wachten-vliegtuig-shutterstock

De ergernissen op de bestemming

Goed, dan zijn we eindelijk op onze bestemming en daar kunnen we ons verder ergeren. Aan de mede-gasten bijvoorbeeld. En dan vooral als het Nederlanders zijn. Volgens gedragsbioloog Patrick van Veen is het een raar fenomeen. In de uitzending van MAX vakantieman in juli 2019 legt hij het uit. “We ergeren ons aan landgenoten, maar wat doen we op vakantie? Juist het tegenovergestelde. We gaan op dezelfde dag op vakantie, naar dezelfde plek.”

Volgens hem willen we Nederlanders tegenkomen, maar ergeren we ons er ook aan. “Op vakantie gaan is een stressvolle ervaring. Een stukje erkenning is mooi meegenomen, we zoeken het stiekem op.” We vinden het volgens hem dan ook het mooiste als iemand uit ons eigen dorp of stad tegenkomen. We willen ze eigenlijk vermijden, maar we zoeken ze ook op voor het thuisgevoel en rust.

Handdoekje leggen

Dit is waarschijnlijk één van de ergste irritaties op vakantie: handdoekje leggen. Vooral bij hotels met zwembaden gebeurt dit, maar ook op campings worden zonnebedjes bij het zwembad geclaimd. ’s Ochtends vroeg leggen de hotelgasten meteen een handdoek op een bedje om zo een goede plek te hebben. Vervolgens gaan ze er pas uren later op liggen.

Van Veen legt uit waarom we dit doen. “Wij mensen, Nederlanders, zijn redelijk territoriaal. We willen graag vastigheid hebben. Het bedje wat we vandaag hebben, willen we morgen ook weer hebben. Het hoeft niet eens het beste plekje te zijn.”

handdoekje-leggen-zwembad-shutterstock

Irritatiepunt: overvolle borden bij het buffet

Ook een grote ergernis bij velen in het hotel: de overvolle borden bij het buffet. Om het vervolgens ook bijna allemaal te laten staan. Ook hier heeft de gedragsbioloog een verklaring voor. “We zijn bang dat we iets tekort komen. Het gaat er niet om dat je veel hebt of genoeg, maar we zijn bang dat we iets tekort komen.” We willen dus voorkomen dat de ander meer heeft. En daarom scheppen we ons bord vol met het voorgerecht, hoofdgerecht en toetje ineen.

overvol-bord-buffet-shutterstock

Slechte accommodatie, slecht weer, onvriendelijk personeel

Verder zijn er nog tal van ergernissen op vakantie:

  • Een vieze of slechte accommodatie
  • Een vakantie waarin het de hele tijd regent terwijl je voor de zon komt
  • Muggen en andere insecten
  • Ruzie krijgen
  • Onvriendelijk personeel
  • Opdringerige verkopers
  • Een slecht werkende wifi
  • Kinderen die continu in het zwembad plonzen
  • Geluidsoverlast
  • Met de wc-rol over de camping moeten

Probeer de irritaties los te laten

Een hele lijst waar we als Nederlanders ons aan ergeren als we op vakantie zijn. Probeer het niet te veel de vakantie te laten beïnvloeden, want het is ook leuk om ergens anders heen te gaan. Even geen werk of school en genieten van een andere locatie. Want we worden ook gelukkig van op vakantie gaan, toch?

Bron: MAX Vandaag, De VakantieDiscounter, BlijTijds, Margriet, Zoover. Foto’s: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!