Neem een duik in de geschiedenis van De Waal in museum De Bastei

05 mei 2024
3 Min. leestijd

Museum De Bastei in Nijmegen biedt een boeiende ontdekkingsreis door de geschiedenis van de stad in samenhang met de erdoorheen stromende rivier De Waal. Het leven in, om en aan de rivier door de eeuwen heen staat centraal.

Historisch erfgoed in de Bastei

Nijmegen is de oudste stad van het land. De band tussen mens en rivier is er van oudsher, al zeker 2.000 jaar. Het is daar waar De Bastei de focus op legt. Nog steeds zijn er ondergrondse gangen, Romeinse muurresten en middeleeuwse stadskastelen.

Wat voor bijzonders kan ik zien?

De mammoetschedel van Bergharen behoort tot de hoogtepunten van het museum. Die voert je terug naar de prehistorie, nog ver voor de Romeinse tijd. Daarnaast toont het museum ook de levendige flora en fauna van het Gelderse rivierengebied.

Een bezoek aan Museum De Bastei is niet alleen interessant tijdens de schoolvakanties, maar het hele jaar door. Naast exposities zijn er diverse interactieve activiteiten en educatieve programma’s tot aan een workshop bootje vouwen toe.

Wat kun je allemaal doen in De Bastei?

De Waal Over (doorlopend t/m 15 september)

Verdiep je in de geschiedenis van de oversteek over de Waal, van vroeger tot nu, en ervaar de interactieve tentoonstelling over de rivier en haar oversteekmogelijkheden. Vergis je niet: zonder de bruggen van vandaag de dag was het ooit een hele uitdaging om naar de overkant te komen. Dat ging in een ver verleden met boomstamkano’s of schipbruggen. Houdt je eigen gevouwen bootje het…?

Ludieke Letterkunst (1 mei t/m 10 mei)

Ontdek de kunst van middeleeuwse versierde initialen of de eerste (hoofd)letter waar een hoofdstuk van een boek uit die tijd altijd mee opent. En maak zelf een meesterwerk in een creatieve workshop die zowel educatief als leuk is voor alle leeftijden.

Buitenatelier (27 april t/m 12 mei)

Het woest stromende water moet toch ergens heen. Dat weet iedereen die aan een rivier woont. Leer daarom over rivierstromingen en het belang van rivieruitbreiding in een buitenatelier op het dakterras van het museum.

Willem Waalwachter’s Zoektocht (tot 31 oktober)

Ga op avontuur met Willem Waalwachter door de Stadswaard met een speciale speurtocht voor kinderen vanaf 5 jaar. Deze zoektocht komt compleet met een rugtas vol benodigdheden. Je missie is om foto’s te maken van wat je ontdekt. Alleen op 2 mei kun je ook meedoen aan de excursie Op pad met Willem Waalwachter met observaties in het wild.

Bronnen: De Bastei. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!