Piramiden bekijken in Egypte? Verdeeldheid over de restauratie van de kleine piramide van Gizeh

12 februari 2024
3 Min. leestijd

Een piramide terugbrengen naar de oorspronkelijke staat? Het lijkt een prachtig idee, maar niets is minder waar. Onder archeologen is ophef ontstaan over de restauratie van de kleinste van de 3 bekende piramiden van Gizeh, namelijk die van Menkaoera. Volgens een groep archeologen valt niet te achterhalen hoe de piramiden eruit hebben gezien, terwijl de verbouwing al is begonnen.

Wat is er aan de hand?

Archeologen zijn het oneens over het restaureren van de piramide van Menkaoera. De eeuwenoude graftombe wordt namelijk hersteld. Maar het is van piramiden in het algemeen niet duidelijk hoe ze er überhaupt uit hebben gezien, aldus de specialisten. Het is volgens hen dus niet mogelijk om de piramide van Menkaoera te restaureren, want het kan anders worden dan hoe hij er oorspronkelijk uitzag. Dit zou tevens de regels overtreden van de werelderfgoedlijst van UNESCO, waar de piramiden van Gizeh op staan. Qua verbouwingen mag je namelijk alleen iets in de oude staat terugbrengen. Maar niemand weet hoe het origineel eruit zag, dus is dat een grijs gebied.

Wat is er zo bijzonder aan piramiden?

Piramiden zijn bouwwerken waarvan wetenschappers nog steeds niet begrijpen hoe ze 2.500 jaar voor Christus zo geavanceerd zijn gebouwd. Het zijn graftombes van farao’s, die door de jaren heen deels zijn afgebrokkeld. Daarbij spelen het klimaat, maar ook (vroegere) heersers en onderzoekers een belangrijke rol. Vanwege al die omstandigheden waar de piramiden afgelopen eeuwen mee te maken kregen, is het onmogelijk te achterhalen hoe ze er van origine uitzagen.

Bovendien sluiten onderzoekers niet uit dat de betreffende piramide, de graftombe van de Farao Menkaoera, nog niet af was voor de dood van de heerser zelf. Dat zou betekenen dat de piramide door zijn zoon is afgemaakt en dus niet is geworden zoals de de restaurateurs nu verwachten.

Wat gaat er gebeuren met de piramide?

De restauratie heeft als doel om de piramide naar zijn oorspronkelijke staat te brengen. Rondom de piramide liggen stukken graniet. Deze onderdelen zijn in de loop der jaren afgebrokkeld. Er wordt nu gekeken naar hoe deze op de eerste rijen van de graftombe hebben gelegen. Het gaat om vermoedelijk 16 rijen, waarvan er nu nog maar 7 over zijn. Critici zijn niet enthousiast over het herstellen van de piramide. Mogelijk wordt er cement gebruikt, waardoor het wereldwonder beschadigd raakt.

Een stuk van de rijen granietblokken die intact zijn gebleven.

Wat ga je merken als toerist?

Egypte is een populair vakantieland, het is ook de enige bestemming die relatief goedkoper is geworden in 2024. Wil je de piramiden graag bekijken? De restauratie zal minstens 3 jaar duren. Omdat de piramide van Menkaoera bij de 3 van Gizeh hoort, zal de verbouwing ook in het aangezicht te zien zijn. Houd hier rekening mee als je het wereldwonderen gaat bezoeken.

Bronnen: EenVandaag, Historia, ABC News, Radio1. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!