De Eurostar naar Londen rijdt een half jaar niet in 2024

25 november 2023
2 Min. leestijd

Wil je met de Eurostar naar Londen? Dan kun je het best begin 2024 gaan. Naar verwachting kun je tussen juni en december dat jaar niet opstappen vanuit Nederland. Dit komt vanwege de werkzaamheden op station Amsterdam Centraal. Eerst zou deze periode nog langer duren, maar er is een oplossing, waardoor het nu om zo’n 6 maanden gaat.

Wat is er aan de hand?

Amsterdam Centraal wordt gerenoveerd. Er is hierdoor te weinig ruimte om paspoortcontroles uit te voeren. Voor een reis naar Groot Brittannië is dit vereist, want het land valt buiten de Schengenzone. Om de trein toch zo snel mogelijk weer vanuit de hoofdstad te laten vertrekken, wil demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) versneld de nieuwe marechaussee-terminal laten afbouwen. Zo kunnen de treinreizen naar Londen zo snel mogelijk weer hervatten.

Is er een alternatief om toch naar Londen met de trein te gaan?

Als je met de trein naar Londen wilt, is er een alternatief. Je kunt namelijk vanaf Brussel vertrekken. Hiervoor moet je wel eerst een aparte (trein)reis naar de Belgische hoofdstad maken. De terugreis gaat een stuk makkelijker. Omdat de paspoortcontrole in Londen gewoon mogelijk is, kun je bij de rit vanuit de Britse hoofdstad wél uitstappen op Amsterdam Centraal.

Een andere optie, maar daar moet je nog wel even voor wachten, is de nieuwe Nederlandse vervoerder Heuro. In 2028 willen zij treinreizen naar Londen en Parijs mogelijk maken, die goedkoper zijn dan de Eurostar, maar die bovendien ook vanuit steden buiten de randstad vertrekken.

Bronnen: ANP, NOS, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!