Help, ik moet weg van mijn camping! ‘Verroompottisering’ rukt op

09 augustus 2022
4 Min. leestijd

Het overkomt duizenden recreanten per jaar en de trend lijkt nog niet gestopt: campings en parken worden opgekocht door grote ketens en projectontwikkelaars om ze om te bouwen tot parken met luxe bungalows voor kortdurend verblijf. De mensen die jaar in, jaar uit, soms wel meer dan 50 jaar hun stekje op de camping hadden, hebben juridisch gezien vaak geen poot om op te staan. En een alternatieve jaarplaats is nauwelijks te krijgen. Zeker niet voor mensen die een oude caravan of een oud chalet hebben.

Oude caravan bevalt prima

Voor de recreanten voldoet het prima, een 25 jaar oude aluminium caravan. Zo ook voor Jans en Reina, die anderhalf jaar geleden moesten vertrekken van hun ‘vaste’ camping op Terschelling. “Daar kwamen we al meer dan 20 jaar. Gelukkig dat de eigenaar enigszins bijtijds zei dat we niet teveel meer moesten investeren, maar toch.” Jans en Reina gingen op zoek naar een alternatief en dat vonden ze. Een jaarplaats op camping Meerzicht in Matsloot. De eigenaar verzekerde hen dat ze daar de komende jaren zonder problemen konden staan, zelfs met hun oude, aluminium caravan.

Na anderhalf jaar weer weg van de camping

Met het vooruitzicht weer vele jaren te kunnen recreëren, ook met de kinderen en kleinkinderen, gingen Jans en Reina aan de slag om hun oude caravan te verduurzamen. Nieuwe, zuinige kachel erin, nieuwe keuken, beter isoleren, kortom, duizenden euro’s gaven ze uit om hun caravan klaar te maken voor nog vele jaren plezier. Maar lang mochten ze er niet van genieten. Want nog geen anderhalf jaar na hun verhuizing naar Meerzicht en toen de laatste schroef net was geplaatst, krijgen ze de mededeling dat de camping verkocht wordt aan EuroParcs. Die wil er nieuwe huisjes op zetten. Dat betekent dat de meer dan 50 vaste gasten, van wie sommigen er al tientallen jaren staan, moeten vertrekken.

Protest

De recreanten verenigen zich, maar juridisch kan er vaak niet veel gedaan worden tegen overname van een camping of park en opzegging van de jaarhuur. Want het is zoals het al zegt, een jaarplaats. En na dat jaar kunnen beide partijen juridisch gezien uit elkaar. Alleen willen de recreanten dat niet en heeft men de verwachting dat de jarenlange huur van de plaats rechten geeft. Maar dat doet het niet. Jaarcontracten voor staanplaatsen die tientallen jaren stilzwijgend werden verlengd geven geen recht om er nog langer te blijven staan.

Zachte landing

EuroParcs, sinds 1 december 2021 eigenaar van Meerzicht, ziet de maatschappelijke ophef en begrijpt ook de teleurstelling bij recreanten. Daarom is het oorspronkelijke plan in de la gelegd, aldus directeur EuroParcs Andrie Bruil. “We gaan in gesprek met de recreanten om tot een zachte landing te komen. We doen het nu al zo dat we in fases een park ombouwen. Daarbij proberen we de jaarplaatshouders een plek te geven op het terrein voor een x aantal jaar. Maar we zullen beiden water bij de wijn moeten doen.”

De kritiek op de overname vindt Bruil wat te makkelijk. “We snappen de emotie, we zijn ook mens, maar in eerste instantie is het de oude eigenaar die de camping of het park verkoopt. Die heeft tientallen jaren inkomsten gehad van deze mensen. En wij zien meer en meer vraag naar kortdurend verblijf met luxe en comfort. En dat is op veel oudere campings en parken niet te vinden.”

Rapport: nog zeker 5000 jaarplaatsen op camping weg

De ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken lieten onderzoek doen naar het opkopen van parken en de rechten van recreanten. In het rapport Onderzoek Opkopen vakantieparken staat de als conclusie dat het beeld dat buitenlandse investeerders massaal campings en parken opkopen onjuist is. Kanttekening daarbij is wel dat er ook in het rapport staat dat men weinig zicht heeft gekregen op de financiers van de overnames. De SP maakt zich sterk voor de positie van de recreanten en heeft de minister om opheldering gevraagd over het rapport ‘onderzoek opkopen vakantieparken’. Verder zullen er de komende jaren zeker 5000 jaarplaatsen verdwijnen en zijn alternatieve plaatsen moeilijk te vinden, zo staat in het rapport. De verwachting is dat het opkopen en ombouwen van campings en parken de komende jaren alleen nog maar zal toenemen.

Oplossingen voor recreanten?

Als mogelijke oplossingen worden langere verhuurperiodes voorgesteld, betere informatie voor jaarplaatshuurders en meer tijd om een andere plek te zoeken als men weg moet. Ook zou er een fatsoenlijke vergoeding moeten komen voor de recreanten die niet kunnen blijven staan. En gemeenten zouden meer gebruik moeten maken van hun bevoegdheden waarmee ze paal en perk kunnen stellen aan wat mag bij het ombouwen van een oude camping of park naar een modern park.

Foto: ANP

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

    Op de hoogte blijven?

    Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!