Alcohol drinken voor het rijden? In deze landen is 1 druppel al te veel

02 augustus 2023
2 Min. leestijd

Het beste is om het niet te doen, maar toch kijken wij er niet raar van op als iemand 1 à 2 glazen wijn op heeft voor hij of zij in de auto stapt. In Nederland mag je namelijk (mits je geen beginnend bestuurder bent) maximaal 0,05 procent, oftewel 0,5 promille alcohol in je bloed hebben terwijl je rijdt. Maar in sommige landen zijn deze regels strenger. Zo zijn er een aantal landen waar alcohol helemaal verboden is tijdens het rijden.

Verboden om alcohol op te hebben

Alcohol staat erom bekend dat het je rijgedrag negatief beïnvloedt. Sterker nog, de kans om een ongeluk te veroorzaken wordt al groter na het drinken van 1 glas. Daarom hebben een aantal landen ervoor gekozen dat je geen alcohol op mag hebben als je een auto bestuurt. Het gaat om de landen Hongarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië.

Populaire vakantiebestemmingen

In de meeste andere (Europese) landen is alcohol wel toegestaan tijdens het rijden. Het gaat om wisselende percentages. Zo mag je in landen als Armenië, Groot-Brittannië en Malta iets meer op hebben, namelijk 0,08 procent. In andere landen als Moldavië, Georgië en Servië mag je 0,03 procent alcohol in je bloed hebben. Zweden, Noorwegen en Polen houden 0,02 procent aan.

Hoeveel je kan drinken is per persoon verschillend

Over het algemeen komen vrouwen sneller bij het maximum van 0,05 procent alcohol dan mannen. Hierdoor wordt vrouwen aangeraden een half glas minder te drinken. Toch is het verstandig je hier niet helemaal op vast te pinnen. Elk lichaam reageert anders op alcohol, en wil je verzekerd zijn dat je geen boete krijgt? Drink dan niet als je weet dat je zelf nog moet rijden.

Bronnen: AD, CBR. Foto: Shutterstock.

Wil je meer weten over de verkeersregels in andere landen?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van MAX vakantieman en MAX Meldpunt en blijf op de hoogte van het belangrijkste consumentennieuws.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • manon3
    manon3

    toevallig gaan we nog dit jaar naar Tsjechië voor de vakantie.
    we hebben ons al ingelezen en wisten dit dus al maar wel goed dat hier nog extra aandacht voor is.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!