Deze verkeersborden in Duitsland ken je misschien nog niet: dit is wat ze betekenen

01 april 2024
4 Min. leestijd

De meeste verkeersborden zijn internationaal bekend. Maar in andere landen zijn er symbolen of tekens die we in Nederland niet kennen. Zo ook in ons buurland Duitsland. Wij hebben de betekenis van een paar vreemde borden en tekens opgezocht en leggen die hieronder uit.

Einde alle verboden

Einde alle door verkeersborden verboden | Foto: Shutterstock.

Het is misschien niet een heel onbekend bord, het verkeersbord dat aangeeft dat alle verboden regels (door verkeersborden) vanaf hier niet meer gelden. Maar misschien wist je dit nog niet: soms kun je vooraf niet weten wat de snelheidslimiet is. Bij het opgaan van de snelweg, zijn er niet altijd direct borden in zicht met de toegestane maximumsnelheid. Je kunt dan van tevoren niet weten of er überhaupt een limiet geldt. Met dit bovenstaande bord weet je zeker dat hier geen verboden zijn. Maar als je de snelweg oprijdt en je weet echt niet hoe hard je mag rijden? Dan heb je volgens ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) pech, je wordt geacht te weten hoe hard je mag rijden op de betreffende plek. Rijd bij twijfel daarom niet te hard, want zo voorkom je een bekeuring.

‘Mij kun je negeren’

Testroute voor autonoom rijden | ANP

Zie je onderweg op de A9 of A93 deze aparte verkeersborden staan? Maak je dan geen zorgen, ze zijn niet voor jou bestemd. Wel kun je je afvragen waar de zwart-witte borden voor dienen. Het zijn namelijk borden voor autonome auto’s. Op deze routes wordt er namelijk getest met de zelfrijdende auto. Een auto met deze functie mag dus ook alleen op deze wegen rijden. Als je zo’n bord ziet, weet je dus dat je rijdt op een digitaal testgebied.

Let op als je hier gaat parkeren

De rode lantaarnring | Shutterstock (bewerking: MAX vakantieman)

Het lijkt misschien op een sticker, maar toch is deze band een officieel verkeersteken in Duitsland. Hij komt niet vaak meer voor, maar om een boete te voorkomen, is het belangrijk om van de betekenis op de hoogte te zijn. De lantaarnring, zoals hij wordt genoemd, geeft aan dat de plek in de nacht niet wordt verlicht. Het kan er dan pikdonker zijn, dus het is van belang dat de auto dan nog wel zichtbaar is. Als je jouw auto vlakbij een lantaarnring parkeert, is het daarom de bedoeling dat je het parkeerlicht aanzet. Doe je dat niet? Dan kun je er een boete voor krijgen.

Winterbanden zijn hier verplicht

Sneeuwkettingen zijn hier verplicht | ANP

Als je het bovenstaande bord ziet, betekent dit dat sneeuwkettingen hier verplicht zijn. Er kan hier veel sneeuw en/of ijzel vallen waardoor de weg te gevaarlijk wordt met alleen winterbanden. Het is belangrijk om de juiste banden en kettingen te hebben. Zo voorkom je dat je vast komt te zitten in de sneeuw. Let wel op, met sneeuwkettingen mag je niet harder rijden dan 50 kilometer per uur en je kunt er niet eindeloos mee blijven rijden.

Hier is een omleiding

Omleidingsbord | Shutterstock

Heb je wel eens een gele pijl gezien op de Duitse weg? Het betekent dat hier een omleiding is, ook al staat er geen tekst bij. Zo kan het betekenen dat het druk is op de weg of dat er file staat. Of de weg is gewoon afgesloten. Het komt erop neer dat het volgen van de gele pijl altijd de beste en snelste keus is. Wel is het bord tegenwoordig steeds vaker overbodig. Door de huidige navigatiesystemen word je vaak al omgeleid voordat je het bord zelf ziet. Maar is je telefoon een keer uitgevallen? Dan kan de gele pijl je een hoop tijd besparen.

Let wel goed op welk navigatiesysteem (of app) je gebruikt in Duitsland. Hier zijn sommige apps namelijk verboden.

Tip: Ook al zijn er hier geen borden voor: wist je dat niet elke auto op de Duitse linkerbaan mag rijden bij werkzaamheden? Hoe dat zit, lees je hier.

Bronnen: AD, De Gelderlander, ANWB, HLN, PZC. Foto’s: Shutterstock/ANP.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!