Hoe vaak moet je je ruitenwissers vervangen en hoe doe je dat?

14 april 2023
3 Min. leestijd

Het is een klein onderdeel van de auto, maar van groot belang: je ruitenwissers. Zonder de wissers heb je bij slecht weer geen zicht. En ook niet onbelangrijk, voor niet goedwerkende ruitenwissers kun je een boete krijgen. Gelukkig kun je de wissers eenvoudig zelf vervangen, dit bespaart een hoop kosten. Wil je weten wanneer en hoe je ze het beste kunt vervangen? Lees dan verder.

Wanneer moet ik de ruitenwissers vervangen?

Je moet de ruitenwissers vervangen als ze veel geluid maken. Je kunt ze bijvoorbeeld horen piepen of stuiteren. Ook als ze strepen trekken zijn ze aan vervanging toe zijn. Sommige ruitenwissers hebben een sticker die langzaam van kleur verandert naarmate de slijtage van de rubbers vordert. Check goed bij aanschaf van nieuwe ruitenwissers of er mogelijk een indicator aanwezig is waarop je kunt zien dat de wissers aan vervanging toe zijn. Dit maakt het makkelijker voor de volgende keer.

Hoe kan ik mijn ruitenwissers vervangen?

Rubbers vervangen

In de meeste gevallen zul je niet de volledige ruitenwisserbladen hoeven te vervangen, maar alleen de versleten rubbers. Voor zowel voor als achter kun je dat op dezelfde manier doen. Dit gaat als volgt:

Aan de ruitenwissers zitten metalen strips. Deze kun je er vanaf halen waardoor het rubber loslaat. Schuif op deze plek het nieuwe rubber. Als het goed zit kun je het vastklikken. Daarna kun je het stuk dat uitsteekt afknippen, zorg wel dat er zo’n 1,5 centimeter overblijft.

De ruitenwisserbladen voor vervangen

Werken de ruitenwisserbladen niet meer optimaal? Het is dan belangrijk om deze te vervangen. Hiervoor heb je wel de juiste bladen nodig. Maar let hierbij goed op, de wisselarmen van auto’s zijn niet altijd hetzelfde, daarom zijn er verschillende soorten ruitenwisserbladen.

Ga je de bladen vervangen? De auto en ruitenwissers dienen uitgeschakeld te staan. Als je aan de voorkant van de auto staat kun je de ruitenwisser optillen. Door een klemmetje zitten de arm en wisser aan elkaar bevestigd. Wanneer je dit klemmetje inklikt kun je de ruitenwisser naar beneden schuiven. Nu kun je de wisser van de houder afhalen.

Als de manier waarop je de ruitenwissers eraf hebt gehaald, kun je nu de nieuwe wissers plaatsen. Je schuift de ruitenwisser erop en bevestigt de arm en wisser weer aan elkaar door het klemmetje goed aan te drukken.

De ruitenwisserbladen achter vervangen

Begint de achterruitenwisser minder goed te functioneren? Dan kun je deze ook zelf vervangen.

Je tilt eerst de ruitenwisser op. Vervolgens draai je het ruitenwisserblad zorgvuldig van de arm af terwijl je de arm van de wisser vast hebt. Daarna draai je de nieuwe wisser in plaats van de oude terug op de arm.

Wacht niet te lang

Bij een nieuwe auto is de apk pas na 3 of zelfs 4 jaar verplicht, afhankelijk van welk type. Het gebeurt regelmatig dat eigenaren pas tegen die tijd de auto naar de garage brengen. Terwijl wissers vaak veel eerder moeten worden gewisseld. Slechte ruitenwissers zijn een afkeurpunt voor de apk, dus deze kun je beter op orde hebben.

Boete voorkomen?

Je kunt een boete krijgen als je rijdt met wissers in slechte staat. Wil je weten hoe dat zit? Dat lees je op MAX Vandaag. Zorg er dus altijd voor dat je wissers goed werken, dat is niet alleen veiliger, maar bespaart ook kosten.

Bronnen: ANWB, MAX Vandaag, AutoWeek, United Consumers. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!