In Nederland gebruiken we blauwe zwaailichten, dit is waarom

16 januari 2024
2 Min. leestijd

Hoor je de sirenes van hulpdiensten? Dan duurt het niet lang voordat je blauwe zwaailichten ziet knipperen. In veel andere landen zijn deze lichten juist rood, de kleur van gevaar. Maar waarom hanteren we in Nederland (en in Europa) dan blauwe zwaailichten? In dit artikel leggen we het uit.

Blauwe lichten vallen meer op

Er is een belangrijke reden waarom onze hulpdiensten de kleur blauw gebruiken. Blauw licht wordt namelijk goed opgenomen door de atmosfeer. Het is hierdoor van dichtbij beter te zien, dan rood licht. Ook valt blauw op tussen alle rode en witte lichten die overvloedig te zien zijn in het verkeer. Bovendien is het zo voor helikopters meteen duidelijk waar ze heen moeten tijdens een incident.

Wie is begonnen met blauwe zwaailichten?

De meeste andere landen in Europa gebruiken blauwe zwaailichten. In 1933 neemt Duitsland ze als eerst in gebruik. Blauwe lichten kun je van een grote afstand juist minder goed zien. Dit was ten tijden van de Tweede Wereldoorlog een goede manier om onzichtbaar te zijn voor vijandige bommenwerpers. Tijdens de oorlog zijn meer Europese landen dit gaan overnemen. Hierdoor vinden we blauwe lichten in Europa nu normaal. Terwijl de rest van de wereld vaker rood licht voert.

Tegenwoordig zijn onze blauwe lampen een stuk sterker dan vroeger en schijnen de waarschuwingslichten ook naar boven, zodat de helikopters of vliegtuigen hulpdiensten juist extra goed kunnen zien.

Waarom knipperen de lichten?

De waarschuwingslichten van hulpdiensten knipperen met een reden. Het valt zo namelijk eerder op dat er iets aan de hand is. Daarnaast ervaren mensen de flitsen als urgent. Zeker als het geknipper steeds sneller gaat. Toch weten mensen vaak niet hoe te handelen als de hulpdiensten met sirenes in de buurt komen. Het is van belang dat je het voertuig dan voor laat gaan. Doe je dat niet? Dan kun je hier zelfs een fikse boete voor krijgen. Wij leggen in dit artikel uit welke zwaailichten en sirenes je allemaal op de weg kunt tegenkomen. En we leggen in dit artikel uit hoe je het best voorrang kunt geven.

Bronnen: KIJK, AD, Rijksoverheid, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!