Bijna 1 miljoen meldingen voor de wegenwacht deze zomer, zo voorkom je zelf pech

07 september 2023
2 Min. leestijd

De alarmcentrale van de ANWB heeft in de zomer van 2023 bijna 1 miljoen telefoontjes en digitale meldingen gekregen. Het noodweer in Europa zorgt voor een uitzonderlijk hoog aantal schademeldingen. We leggen uit waarvoor de Wegenwacht Europa moest komen en hoe je zelf pech onderweg kunt voorkomen.

Noodweer in Europa

De grote hagelstenen die eind juli rond het Gardameer in Italië vallen, zorgen voor 20 procent meer hulpvragen bij de wegenwacht. En ook de bosbranden in Griekenland, Frankrijk en op Tenerife zorgen ervoor dat leden een beroep op de Wegenwacht moeten doen. De overstromingen in de Alpenlanden en Slovenië zorgen ervoor dat er veel vraag is over evacuaties en alternatieve vervoersmogelijkheden of accommodaties.

De wegenwacht bellen voor autopech

Als we alleen kijken naar autopech, dan zijn er opvallend meer auto’s die lekke banden krijgen deze zomer. Nieuwere auto’s hebben niet altijd meer een reservewiel in de kofferbak liggen, waardoor automobilisten zelf geen band kunnen verwisselen. Startproblemen staat nog wel op nummer 1 als reden om de Wegenwacht te bellen. De reserveband staat op 2, gevolgd door brandende controlelampjes, vermogensverlies en accuproblemen.

Wat kan je zelf doen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dus check voordat je op vakantie gaat je auto op de belangrijkste punten, hier lees je welke punten dat zijn. Bij hogere temperaturen is de kans op een klapband bijvoorbeeld veel groter. MAX Vandaag legt uit hoe je dit kunt voorkomen.

Een goede verzekering hebben

Als je dan toch onverhoopt langs de weg stil komt te staan, wat kan je dan doen? Het begint bij de verzekering voor pechhulp. Dit kan bij een autoverzekeraar, via de reisverzekering of een Wegenwachtservice van de ANWB. Bel deze en ga zelf op een veilige plek staan. In het buitenland kan het soms even duren voordat er iemand bij je is. Niet elk land heeft pechhulpservice, zoals Frankrijk bijvoorbeeld.

Naar de garage, vervangend vervoer of repatriëring

Soms kan het mankement langs de kant van de weg gemaakt worden. Maar het kan ook gebeuren dat je naar de garage gebracht moet worden. Hier zijn soms wel extra kosten aan verbonden. Wil je niet voor onverwachte kosten komen te staan? Bekijk dan vooraf je verzekering goed. Hoe het zit met vervangend vervoer en/of repatriëring, lees je in dit artikel.

Bron: ANWB, AD, ANP, MAX Vandaag, archief. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!