Eropuit? 10 gratis uitjes in Nederland

11 augustus 2023
3 Min. leestijd

Leuke dingen doen hoeft niet altijd geld te kosten. In Nederland zijn er genoeg activiteiten die je alleen, samen of met het gezin kunt ondernemen zonder er iets voor te betalen. 

1. Oesters plukken

In Zeeland, Groningen, op de wadden en bij het IJsselmeer kun je gratis oesters plukken en ze daarna opeten. Je hoeft alleen een emmer, beitel, oestermesje en een oesterhandschoen mee te nemen. Wil je weten waar je ze precies kunt en mag plukken? Check dan de wildplukwijzer.

2. Botanische tuin

Wil je een ander soort natuur bewonderen, dan kun je ook een botanische tuin bezoeken. Let wel, voor sommige tuinen moet je entree betalen, maar zeker niet voor allemaal. In dit artikel lees je meer over een paar van de mooiste botanische tuinen van Nederland.

3. Gratis een stadswandeling maken

Blijf je liever wat meer in de (druk)bewoonde wereld? Maak dan eens een stadswandeling. Met behulp van gratis apps kom je langs historische plekken met bijzondere verhalen. Steek je dus ook nog wat van op.

4. De Bazaar in Beverwijk

In de Bazaar in Beverwijk waan je je tussen verschillende culturen. Je vindt er kleding, hebbedingen, eten en drinken. Met meer dan 1000 winkels kun je je zeker enige tijd vermaken. En als je wilt, kun je natuurlijk ook nog wat meenemen naar huis.

5. Fietstocht

Liever iets sportiefs ondernemen? Maak dan een fietstocht. Er zijn genoeg verschillende routes, dus er is voor ieder wat wils. Van een tocht door de stad, tot in de duinen, heide of bossen. Je kunt hiervoor de knooppunten volgen of gratis apps downloaden.

6. Speeltuin of Belevenissenbos

Heb je (klein)kinderen, dan moeten zij natuurlijk ook vermaakt worden. Dat lukt goed in een speeltuin zoals Roeffen Mart in Grubbenvorst, of in het Belevenissenbos in Lelystad. Hier zijn ontzettend veel speeltoestellen en hindernissen te vinden en je kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt. Het bos en de speeltuin zijn namelijk de hele dag gratis geopend.

7. Puzzeltocht

Ook dit kan leuk zijn met de (klein)kinderen: een auto- of wandelpuzzeltocht maken. Uiteraard kun je dit ook met vrienden of familie doen. Op internet vind je gratis puzzeltochten en kun je een route naar keuze downloaden.

8. Gratis naar musea

Niet elk museum is gratis om te bezoeken, maar sommigen bieden eens in de zoveel tijd een dag met gratis entree aan. Onderzoek welk museum je interessant lijkt en bekijk of zij dit aanbieden. Of zoek op internet naar gratis te bezoeken tentoonstellingen. Ben je in het bezit van een Museumkaart, dan is de entree in veel gevallen gratis.

9. (Kinder)boerderij

Op (kinder)boerderijen kun je dichtbij boerderijdieren komen en ze eventueel zelfs knuffelen. Leuk voor de (klein)kinderen, maar ook voor echte dierenliefhebbers. De Paardenkamp in Soest en kinderboerderij De Goffert in Nijmegen zijn voorbeelden van gratis toegankelijke boerderijen. Let op: niet alle kinderboerderijen zijn gratis te bezoeken, dus controleer dit van tevoren.

10. Gratis zwemmen

Er zijn genoeg stranden, recreatieplassen en meren waar je gratis kunt zwemmen. Goed voor je gezondheid en het is vermakelijk. Ook als het minder warm is kun je zwemmen, met eventueel een wetsuit aan (deze moet je dan wel al hebben of aanschaffen). Volgen wel te allen tijde de instructies rond het strand en de plassen op.

(Bron: Archief, MAX Vandaag, ANWB, GratisDagjeUit.nl. Foto: Shutterstock)

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!