Wil je het goedkoopste ticket boeken? Controleer of bagage geen onverwachte kosten oplevert

22 mei 2024
3 Min. leestijd

Je boekt een vlucht of reis voor misschien wel de laagste prijs: maar op het vliegveld dien je toch tientallen euro’s extra te betalen voor je bagage. Je bent niet de eerste die het overkomt. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben een ander beleid of verschillende regels als het gaat om bagage, verzekering en dergelijke. De kosten voor bagage kunnen soms hoger uitpakken dan de ticketprijs zelf. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om goed op de volgende zaken te letten.

Wanneer heb je echt een goedkoop ticket gekocht?

We hebben het al een beetje verklapt: het goedkoopste ticket, wil niet zeggen dat je uiteindelijk ook het minst betaalt. Soms zit er bij een duurder ticket meer bagage inbegrepen, waardoor je hier uiteindelijk voordeliger mee uit bent. Heb je de tijd? Dan is het het waard om te vergelijken bij verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Zijn ticket en bagage de enige factoren die de prijs bepalen?

Het ticket zelf en de prijs voor handbagage zijn niet de enige zaken waar je op kunt letten. Er zijn ook andere zaken die een reis (voor jou) onnodig duur kunnen maken. Denk aan een extra reisverzekering die je tijdens het boeken van de vlucht kan toevoegen. Mogelijk ben je hier al voor verzekerd, zoals soms voorkomt bij een doorlopende reisverzekering. Ga na of je verzekering dekt wat je nodig hebt. Zo ja, dan heb je een extra reisverzekering niet nodig. Hoe dat zit en of het voor jou geldt bij ziekte leggen wij hier uit.

Waar moet ik op letten als ik een vlucht boek?

Elke luchtvaartmaatschappij heeft een ander beleid als het gaat om handbagage. Dit betekent dus dat je bij de ene maatschappij wel extra betaalt en de bij de ander is het inbegrepen. Maar zo’n organisatie kan ook bepalen wat onder de term handbagage valt. Zo heeft Transavia onlangs de regels hierover veranderd, en staat wat voorheen handbagage heette, nu gelijk aan wat we bij andere maatschappijen kennen als accessoire. Hoe dit precies zit hebben we hier uitgelegd. Een goedkoop ticket kan in dit geval minder voordelig uitpakken als je van plan was om alleen met handbagage te reizen. Ga je een reis boeken? Dan krijg je de goedkoopste aanbieding vaak als je boekt op het juiste moment.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Let tijdens het boeken op deze dingen en trap niet in de fabels over het boeken van (te) goedkope vluchten.

Bronnen: archief MAX vakantieman, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!