In steeds meer landen worden er nieuwe regels ingevoerd vanwege overtoerisme. Op populaire plekken komen zoveel toeristen dat ze de grote massa’s niet meer aankunnen. Ook op Sardinië is dat het geval. Sinds kort moet je daar soms reserveren als je een dagje wilt zonnen op één van de populaire stranden. Wat moet je weten voor een stranddag op het Italiaanse eiland?
Waarom zoveel maatregelen op stranden in Sardinië?
De stranden op Sardinië zijn prachtig. Alleen het is voor de lokale bevolking steeds lastiger om te genieten van hun eigen kust. Dit komt door overtoerisme op het eiland. Een probleem dat op steeds meer populaire vakantiebestemmingen speelt.
Daarom gelden er speciale regels als je de Sardijnse kusten wilt bezoeken. Zo is er een strand waar je eerst met een app een plek moet reserveren. Ook zijn er andere maatregelen. Wij leggen ze hieronder uit.
Wat zijn de regels in Sardinië?
Bezoekerslimiet
Op sommige stranden geldt een bezoekerslimiet. Er is dan een beperkt aantal badgasten welkom. Bijvoorbeeld op de stranden van Tuerredda, La Maddalena, Cala Coticcio, Cala Brandinchi, Lu Impostuen, Cala Mariolu en Cala Brigantina. Voor de meeste van deze stranden moet je vooraf reserveren voor toegang. Soms moet je ook een klein bedrag per persoon betalen.
Tijdslimiet
Op het strand van Ogliastra mogen ook slechts een beperkt aantal strandgangers komen. Alleen hier geldt daarnaast nog een tijdslimiet. Je kunt maximaal 90 minuten op dit strand vertoeven. Daarna is de plek bestemd voor andere badgasten. Hetzelfde geldt voor Cala dei Gabbiani, hier heb je 2 uur de tijd om gebruik te maken van het strand.
Andere verboden
Naast een beperking van het aantal bezoekers, namelijk maximaal 1.500, is er nog een andere bijzondere regel op het Pelosa-strand. Je moet 3,50 euro betalen voor toegang. Ook mag je hier alleen een handdoek neerleggen als je hier een mat onder legt. Zo houdt het minder zand vast.
Spiaggia Rosa, gelegen op het afgelegen eiland Budelli, staat bekend om het bijzonder gekleurde zand. De korrels zijn hier namelijk roze. Maar vanwege deze bijzondere eigenschap, wordt er ook veel zand ‘gestolen’. Zo verdween er in de jaren 90 zoveel zand, dat het nu nog steeds verboden is om er te komen. Je kunt het roze zand alleen vanaf een afstand zien per boot. Als je toch het strand betreedt, kun je een boete van 500 euro krijgen. Het stiekem meenemen van zand kost je zelfs 3.500 euro.
Naast een roze strand kun je op Sardinië ook iets anders bijzonders bewonderen. Neem bijvoorbeeld een keer een bezoek aan deze olifantenrots.
Bronnen: Euronews, The Telefgraph, National World. Foto Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.