Boete na bezoek in Londen met de auto? Je kunt bezwaar maken

21 januari 2024
2 Min. leestijd

Ben je met de auto naar Londen geweest? Het kan zijn dat je een boete hebt gekregen, doordat je door een milieuzone bent gereden. De boete is mogelijk onterecht, maar je moet hem wel betalen. Toch adviseert de RDW om wel bezwaar te maken.

Hoe werken de de milieuzones is het Verenigd Koninkrijk?

Voor een reis met de auto naar bepaalde steden in het Verenigd Koninkrijk, moet je sinds juli 2023 de auto vooraf registreren. Zo is het duidelijk of jouw auto voldoet aan de emissienormen binnen de zone waar je rijdt. Voldoe je niet aan de normen? Dan moet je een dagelijkse heffing betalen voor je autobezoek.

Waarom krijgen sommige auto’s in Londen toch een boete?

In Londen gaat het volgens de RDW vaak mis. Toeristen, maar ook transporteurs krijgen al langere tijd boetes van Euro Parking Collection (EPC), een bedrijf dat boetes int namens verschillende Europese steden. Terwijl de heffing soms al wel is betaald, of de auto wel aan de emissienormen voldoet maar niet geregistreerd is. De reden dat het mis gaat is dat Italiaanse diensten gegevens hebben opgevraagd vanwege strafbare verkeersovertredingen. Echter gaan deze zaken niet over milieuzones en is het daardoor onduidelijk waarom deze informatie via Italië toch bij ECP terecht is gekomen.

 

Hoe kan ik bezwaar maken?

Ben je toch de auto vergeten te registreren, is je voertuig verkeerd geclassificeerd of zijn je gegevens op de onjuiste manier verkregen? Je kunt via deze (Nederlandse) link bezwaar maken. Ook als de termijn om in beroep te gaan al is verstreken. Mogelijk wordt de boete later alsnog als onterecht verklaard.

Hoe kan ik een boete voorkomen?

Je kunt een boete voorkomen door je minstens 2 weken voorafgaand aan de reis te registreren. Zo voorkom je dat je gegevens onjuist terecht komen bij de EPC. Ook zijn er 2 soorten milieuzones in Londen. Zo kan het zijn dat je auto niet in elke zone mag rijden. Het gaat om Ultra Low Emisson Zones (ULEZ) en de Low Emission Zone (LEZ). Krijg je alsnog een boete? Maak dan bezwaar.

Ben je van plan om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen? Vergeet dan je reisstekker niet. De stopcontacten zijn hier anders dan we in Nederland gewend zijn.

Bronnen: RTL Nieuws, ANWB, RDW. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!