Zijn er echt steeds vaker orka’s aan de Europese kust en wat moet je doen als je er een tegenkomt?

14 mei 2024
2 Min. leestijd

Zo nu en dan worden we geconfronteerd met het nieuws dat orka’s schepen aanvallen. Het meest in de omgeving van Gibraltar, maar ook aan de Spaanse en Portugese kust en bijvoorbeeld in Scandinavië. Er zijn binnen een paar jaar tijd al honderden incidenten geweest en sommige schepen zinken zelfs. Maar moet je je als toerist ook zorgen maken? Dat zit zo.

Zijn er meer incidenten met orka’s dan normaal?

Sinds 2020 zijn er al zo’n 700 incidenten met orka’s gemeld. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om speelse jonkies die het leuk vinden om met de boten te spelen. Ook kan het zijn dat een orka met een negatieve ervaring met een boot, de groep erbij haalt om de boot aan te pakken. Maar dat de incidenten toe lijken te nemen, komt vooral doordat mensen zich steeds vaker in het gebied van orka’s begeven. De intelligente zoogdieren vinden dat niet leuk en vallen daarom de boten aan. Over hoe dat zit lees je hier meer.

Kun je iets doen als een orka jouw schip (of bootje) lastig valt?

Mocht jouw (zeil)boot of schip worden aangevallen door orka’s, neem dan contact op met de lokale autoriteiten. Maak geen contact met de zoogdieren, op geen geen enkele manier, en probeer uit het zicht te blijven. Het zou hun gedrag namelijk kunnen versterken. Het is om diezelfde reden ook verstandig om niet in volle vaart weg te varen, want daar kunnen de orka’s juist agressiever van worden. Mocht het lukken, maak dan een foto of filmpje van de orka, zodat ze later mogelijk geïdentificeerd kunnen worden.

Vallen orka’s mensen aan?

Orka’s zijn een van de gevaarlijkste roofdieren in de oceaan. Bijna alle andere zoogdieren en of vissen vallen onder hun prooi, omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. Toch staan de zogenaamde killerwhales tegelijkertijd ook bekend als vriendelijk. Ze spelen het liefst spelletjes en maken zelfs plezier. Ze zijn dan ook nauwelijks agressief naar mensen. De keren dat ze dat wel zijn, is bijna alleen in gevangenschap geweest. In de natuur is er – zover er bekend is – nog nooit een mens aangevallen door een orka.

Bronnen: AD, EenVandaag, National Geographic, World Animal Protection, Zeilen. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!